zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werven via vacaturesite niet effectief genoeg

9 mei 2008 - Zomaar een personeelsadvertentie op een vacaturesite plaatsen en er dan maar het beste van hopen, werk niet. Marcel Vogels, managing partner bij onderzoeksbureau MeMo2 stelt na onderzoek op Computable dat werkgevers hun potentiële personeelsleden moeten volgen op internet.

Vooral werkgevers die ict'ers willen werven, kunnen dat maar beter niet proberen via een vacaturesite. Vooral de passieve werkzoekende is op die manier namelijk onvindbaar. Alleen ict'ers die actief op zoek zijn naar een baan schrijven zich immers in op vacaturesites, zeggen de onderzoekers. Volgens de onderzoeksresultaten gaat het daarbij om iets minder dan een kwart van de werkzoekenden. Het percentage passieve banenjagers ligt met 51 procent een stuk hoger liggen. De overgebleven potentiële werknemers zoeken op een andere manier. 



Veelbezochte sites

Marcel Vogels denkt daarom dat werkgevers hun online wervingsmethode moeten veranderen. "Werkgevers zullen hun potentiële werknemers moeten volgen naar de plaatsen op het web die zij regelmatig bezoeken", aldus Vogels. "En dat zijn niet de jobboards." Volgens de gegevens van MeMo2 worden vooral websites als Nu.nl, Hyves, LinkedIn en Tweakers veel bezocht door latent zoekende ict'ers. Daarbij kan het onderscheid worden gemaakt dat jonge startende ict'ers een voorkeur hebben voor Hyves terwijl meer ervaren krachten vaker LinkedIn bezoeken. Ook worden sommige categorieën van de vraag- en aanbodpagina's van Marktplaats frequent door ict'ers bezocht. 


Bron: Computable
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Explosieve groei online recruitment
 Werven via Hyves loont
 Zes tips voor een effectief online visitekaartje
 Recruitmentmogelijkheden Hyves nog onbenut
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
9-05-2008
 | 
15:08 uur
Waarom sloeg Kaïn Abel dood?
Omdat hij hem dit nieuws vertelde.
Vreemd dat de onderzoekers nu pas met dit bericht komen, maanden nadat bekend geworden is dat veel mensen er juist een hekel aan hebben benaderd te worden vanwege hun aanwezigheid op een netwerksite.
Het is zelfs al zo dat onze regering een commissie heeft opgericht die gaat onderzoeken of er een commissie moet worden opgericht om uit te zoeken of er een commissie moet worden opgericht die kan uitzoeken of er een advies uitgebracht moet worden over de rechtmatigheid van dit soort zoekacties op het internet.
Tja, als je in een lege vijver vist dan vang je maar moeilijk wat. Maar dat de ICT zelf zo ver achter loopt op de ICT verbaast me toch wel.
Wouter Goedhart  |   | 
13-05-2008
 | 
10:56 uur
Op internet kan er eigenlijk onderscheid worden gemaakt in drie soorten werkzoekenden. Actief (zoekt actief naar vacatures), Passief (plaatst CV op de vacaturesites) en Latent (zoals hierboven beschreven; staat open voor een aanbod, maar onderneemt zelf weinig tot geen actie om dit kenbaar te maken).

De eerste twee groepen kunnen uitstekend via de vacaturesites worden benaderd. De kunst is alleen de juiste sites in te zetten voor de zoektocht. De fout wordt al snel gemaakt om alle vacaturesites over één kam te scheren.

Misschien gelijk een leuk voorbeeld: via Megajobs.nl kunnen vacatures op Managersonline worden geplaatst en via Reed Business Recruitment komt je vacature terecht op www.penoactueel.nl. Beide midden in de doelgroep van de Manager/ P&O die op de hoogte willen blijven van zijn vakgebied. Doordat de vacature voor iedere lezer zichtbaar is wordt hiermee ook de meer latent werkzoekende eerder aangesproken.

De zwaardere ICT functies zijn inderdaad lastiger in te vullen, maar daar gaat het stukje van Ad de Beer inderdaad op. In een vrijwel lege vijver met tientalle sportvissers red je het alleen met goed aas, lokvoer en een sterk schepnet. Dus door meerdere middelen tegelijk in te zetten.
Ad  |   | 
13-05-2008
 | 
21:27 uur
@Wouter,

Helemaal mee eens.
Maar mijn bezwaar richt zich dan ook meer tegen het headhunten, dat momenteel tot volkssport nummer 1 onder de recruiters is uitgegroeid.
Mensen die niet zoeken, niet openstaan voor welke aanbieding dan ook, worden ook bestookt met allerlei mails en zelfs telefonades met het verzoek de kandidatuur voor een openstaande functie te overwegen.
Ik krijg ook met enige regelmaat aanbiedingen in de virtuele mailbox en erger me soms dood aan de onnauwkeurigheid waarmee gesearcht is. Zo ben ik benaderd als intercedent voor een uitzendburo en voor assistent PZ bij een ziekenhuis. Een beetje headhunter had toch wat verder kunnen zoeken denk ik dan. Zeker omdat op www.net-werk.biz ik nadrukkelijk heb aangegeven niet beschikbaar te zijn en zeker niet voor een startersjob.

Wat betreft de ICT. Men moet daar niet zo kieskeurig zijn, er is aanbod genoeg, alleen overvraagt men. Voor het runnen van een tankstation vraag je toch ook geen monteur met ervaring bij een formule 1 renstal?
Daarbij zijn bij de ICT en het lokvoer en het schepnet niet echt door professionals ontworpen. Laat de ICT eerst eens vissen naar een paar echte HR professionals om de vijver in kaart te brengen en schepnet en aas te professionaliseren.
icnivad  |   | 
7-05-2009
 | 
16:32 uur
Gelukkig worden die ook nog lastig gevallen door recruiters die willen weten of ze kunnen typen, internetten en het office-pakket beheersen, omdat dat niet in het CV staat.

Een prachtig voorbeeld waamee HR misbruik maakt van ICT middellen door mensen alleen op basis van overeenkomende trefwoorden lastig te gaan vallen.

IT is een vak, HR ook, headhunters hebben daar alleen niets van begrepen.

@Ad

Nog steeds IT'ers aan 't bashen ? Jij levert je Porche zeker ook af bij de kwik-fit...
Ronald Vermeij  |   | 
8-05-2009
 | 
11:46 uur
My two recruitment cents:
1. Werf alleen vanaf uw EIGEN website
- Dat scheelt u in ''de uitbestedingskosten''
- U hebt alles zelf weer in de hand.

2. Blijf in uw eigen (bedrijfs) kracht:
- Dan hoeft u ook geen kandidaten te laten tracken en tracen via ingewikkelde internet technologien
- Dan komen mensen VANZELF op u af, zonder extra inspanning.

3. Share your successtories with the World
- Post leuke verhalen op je website van werknemers. Dat gaat meer mensen aantrekken dan gevoelloze vage online advertentie teksten
- Laat uw eigen mensen vertellen hoe leuk het is om voor uw bedrijf te werken
Face-to-face contact is altijd beter dan het gebruik van allerhande technologische kunstjes, folders, advertenties.

4. Post video's op je EIGEN website:
- Geef de buitenstaander (en potentieel kandidaat) een kijkje in de keuken van je mensen, klussen, bedrijfscultuur
- Laat een Virtual Walk-Around maken en deel deze met de wereld via u website.
- Spreek ZELF uw potentiele kandidaten toe. Vertel persoonlijk met wie U graag zo samen willen werken om uw bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

5. Organiseer regelmatig! OPEN DAGEN
- Virtueel kan een ander SFEER niet PROEVEN, VOELEN.
U hebt meteen geinteresseerden bij op over de werkvloer, u ontmoet ze LIVE en als het bevalt kunt u meteen zelf de deal sluiten. Tsjakka!

6. CHATTEN via de website met mensen:
- Bevorder gewoon kontakt tussen kandidaten en bijv hun toekomstige afdeling, de directie
- Verstop uzelf niet langer achter virtuele web 2.0 digitale muren maar SHOW YOURSELF

Wat kan er beter?
Waarom zou u alles wat je ZELF kunt doen aan een positieve uitstralingen IN REAL LIFE nog uit willen besteden? Denk eens aan de extra
- organisatie, communicatie overhead,
- in-efficientie van uitbesteding,
- kosten,
Uiteindelijk beslist U toch wie er in dienst gaat treden. Waarom dan niet meteen het gehele traject in eigen had nemen. Dit geeft ook een positiever beeld naar kandidaten toe!

U en uw tevreden werknemers zijn immers zelf de beste reclame van uw eigen bedrijf. Maak structureel meer tijd en ruimte in uw hrm agenda, en wees zelf de beste personeels aantrekkings krachtbron zijn voor uw bedrijf.
Wees uw eigen ambasadeur en straal het uit!

Metafoor: Kampvuur
Denk aan een brandend kampvuur in de nacht.
Dit kampvuur trekt - door zichzelf te zijn en blijven, door alleen warmte en licht uit te stralen - van allerhande ''vliegende visitie'' aan zonder extra inspanning


''Come on baby (re)light my (company) fire''

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10