zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Online software nog vaak onontgonnen terrein

9 mei 2008 - Vier op de tien bedrijven maakt momenteel gebruik van online software. 92 procent gebruikt virusscanners en firewalls. Grotere bedrijven en organisaties zijn koplopers op gebied van online software: ruim de helft heeft één of meerdere online softwarepakket(ten).

Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten uit het onderzoek, in opdracht van KPN, ter voorbereiding van het Ondernemerslab. 



Gebruik online software

40 procent van alle bedrijven werkt nu met online software. Van de bedrijven die hier nog niet mee werken, geeft zeven procent aan van plan te zijn om dit op korte termijn te gaan doen. Opvallend is de onbekendheid van online software bij ondervraagden uit middelgrote bedrijven en organisaties
(50 - 149 medewerkers). Bijna 27 procent hiervan geeft aan niet te weten wat online software exact inhoudt. Tevens leeft bij de kleine bedrijven (1-5 medewerkers) nog altijd het vooroordeel dat online toepassingen te grootschalig zijn voor hun bedrijfsvoering. 

Automatische back-up interessant

In tegenstelling tot software om veilig te internetten, wordt het automatisch maken van online back-ups van de bedrijfsgegevens nog relatief weinig toegepast. Tegelijkertijd noemen bedrijven en organisaties dit als meest aantrekkelijke aanschaf. Het is voor ondernemers handig om zelf te kunnen aangeven wanneer en hoe vaak er automatisch een online back-up wordt gemaakt. Het maken van een back-up wordt dan niet vergeten. 

Weinig noodzaak

Voornaamste reden voor ondernemers om juist níet tot aanschaf van online software te besluiten is dat het ‘weinig noodzakelijk’ zou zijn. Ook de onbekendheid dat je via internet veilig kunt werken worden als belangrijke redenen genoemd. Opvallend is dat ondervraagden vaker aangeven ‘niet weten wat te kiezen’ uit het uitgebreide aanbod, dan dat zij de software te complex vinden. Dit geldt voor alle gangbare pakketten, zoals extra opslagruimte, online back-up, het op afstand beheren van e-mail, agenda of pc en software om veilig te internetten. Zij gebruiken hiervoor de traditionele software en hardware, zoals een externe harde schijf, cd-rom of usb-stick. 

Beperkte kennis

Online software bestaat inmiddels in vele vormen en toepassingen. Deze software wordt niet op een pc of laptop geïnstalleerd, maar is via internet te gebruiken. Daardoor is het mogelijk om vanaf elke locatie met internetverbinding in te loggen met een inlognaam en wachtwoord. Steeds meer bedrijven raken bekend met het begrip online software. Echter is de kennis over de toepasbaarheid en de mogelijkheden binnen specifieke branches nog beperkt. 

Gebruiksredenen
Ondernemers gebruiken online software om verschillende redenen. Belangrijkste argumenten zijn de behoefte aan veiligheid in relatie tot het gebruik van internet en de noodzaak bedrijfsgegevens veilig op te slaan. Daarnaast worden gemak en het onafhankelijk zijn van een vaste werkplek als belangrijke redenen genoemd om online oplossingen te gebruiken. 

Ondernemerslab

Om meer bekendheid te krijgen met online software en de toepassing hiervan, testen tien ondernemers in het Ondernemerslab de Software Online diensten van KPN. Een reeks van online oplossingen die KPN biedt zoals het veilig back-uppen van bestanden met Back-up Online of het beschermen van de pc tegen spam en virussen met het Internet Veiligheidspakket. De resultaten worden gebruikt om de visie van bedrijven in verschillende branches ten aanzien van functionaliteit en veiligheid van online software in beeld te brengen. De ontwikkelingen van het Ondernemerslab zijn te volgen op zibb.nl/ondernemerslab en kpn.com.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Foutief versiegebruik groot probleem
 Top vijf bedrijfsrisico's illegaal softwaregebruik
 Medewerkers gevaarlijker dan virussen
 Webbedreigingen steeds onzichtbaarder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10