17 april 2008 -
Eén op de drie sollicitanten denkt het sollicitatiegesprek beter te kunnen voeren dan de P&O'er of recruiter. Dit blijkt uit onderzoek van Werf&, een nieuw kwartaalmagazine over arbeidsmarktcommunicatie. Gemiddeld krijgt de recruiter of P&O'er een 7 van sollicitanten.
Op de huidige arbeidsmarkt hebben werkzoekenden het voor het zeggen. Recruiters en P&O'ers moeten niet alleen goed selecteren, maar vooral hun organisatie weten te verkopen. Hoe beoordelen sollicitanten de andere kant van de tafel?
Mystery sollicitant
Naast een kwantitatief onderzoek waarbij 141 actief werkzoekenden gevraagd werd naar hun meest recente sollicitatie-ervaringen, bezocht Werf& met vijf mystery guests het Sp!ts Career Event. De mystery guests waren allen studenten in de laatste fase van hun studie. Ze beoordeelden circa 30 werkgevers, waarbij iedere werkgever door ten minste twee mystery guests werd bezocht en beoordeeld. De studenten blijken nóg kritischer te zijn dan de groep actief werkzoekenden. Ze geven gemiddeld een 6,6 aan deze organisaties.
Baanweigering
Sollicitanten die een baan aangeboden krijgen, weigeren die in 40 procent van de gevallen. De meestgenoemde reden is een te laag salarisaanbod. Daarna worden gebrek aan uitdaging of doorgroeimogelijkheden het vaakst genoemd. Maar ook een onprettig of stroef verlopen sollicitatiegesprek kan reden voor weigering zijn. Als men besluit om een baan wél te accepteren, is het salarisaanbod ineens een stuk minder relevant. De uitdagende functie en sfeer in de organisatie zijn dan het belangrijkst. Gevolgd door goed contact met de toekomstige collega's.
Dit is natuurlijk een vrij bijzondere benadering van een vak. Het is alsof je het werk van een timmerman bekijkt, hem een spijker in het hout ziet slaan en denkt: ''dat ziet er eenvoudig uit, dat kan ik zelf ook wel.'' We vergeten even gemakshalve dat een timmerman ook kennis van constructies heeft.
Het interviewen van kandidaten is slechts een deel van het werk van een (corporate) recruiter en een goed gesprek heeft de vorm van een ontspannen gesprek. Logisch dat een kandidaat de indruk krijgt dat hij/zij het zelf ook wel kan.
Recruiten is een vak dat door veel beoefenaars professioneel wordt uitgevoerd. Maar helaas zijn er ook veel beroepsbeoefenaars niet vakkundig mee bezig.