14 april 2008 -
Eén op de vijf jongeren is op het werk wel eens aangesproken op hun uiterlijk. Vaak moeten ze vervolgens hun sieraden of accessoires op de werkvloer afdoen of veranderen. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Jong.
FNV Jong wil met een campagne over 'Werk & Uiterlijk' bijdragen aan meer duidelijkheid en begrip. Jongeren moeten met hun baas in gesprek gaan over uiterlijk op het werk. FNV Jong wil jongeren de middelen geven om zich tijdens een gesprek mondig op te stellen. "Als jongere heb je bepaalde rechten, ook als het gaat om je uiterlijk. Het gaat daarbij om jouw smaak, en niet die van de baas. Vaak worden jongeren nu niet op de juiste manier aangesproken op hun uiterlijk," aldus Jeroen de Glas, die vrijdag officieel voorzitter werd van FNV Jong.
Eisen
Een derde van de jongeren draagt oorbellen (33 procent) of make-up (zeventien procent). Tattoo’s en piercings komen minder vaak voor. Een deel van deze jongeren moet oorbellen, tattoo's of piercings verbergen of afdoen. "Een bedrijf mag best eisen stellen in verband met veiligheid of hygiëne, dus losse haren in een kapje aan de lopende band of in de buurt van etenswaren zijn logisch," zegt De Glas.
Onduidelijkheid en willekeur
Toch gebeurt het vaak dat werkgevers jongeren op een verkeerde manier aanspreken op hun uiterlijk en daarvoor absurde argumenten gebruiken. Zo mocht een jongen van zijn baas zijn T-shirt met Jimi Hendrix niet meer dragen omdat dit anderen jongeren aan zou zetten tot blowen. Ook gebeurde het dat een jongen met een oorbel die in de supermarkt waar hij werkt niet in mag omdat dat aanstootgevend zou zijn. De Glas: "Je ziet veel onduidelijkheid en willekeur op de werkvloer. En willekeur leidt tot onbegrip."
Bron:De Telegraaf
Hangt af van de functie of uiterlijk van wezenlijk belang is zeker in een commerciele functie zal dit van toepassing zijn.
Maak de eisen bekend onder het huishoud regelement,hierdoor zijn er geen discussies meer en er ontstaat duidelijkheid .
Werkgever bepaalt wat de uitstraling van zijn bedrijf dient te zijn en niet de bonden.
De werknemer heeft toch de keus om bij een bedrijf te werken met regels.
tom
|
|
14
-
04
-
2008
|
10
:
27
uur
Toen ik de kop van dit artikel las dacht ik dat er eindelijk een discussie in het voordeel van de werkgever plaats vond. Gaat het weer over de RECHTEN van de werknemer.
Wanneer is de baas weer baas in eigen zaak?
Als mensen willen werken mag daar een eis tegenoverstaan ( wil je hier werken prima maar dan wel volgens deze regels)anders gaan ze maar ergens anders werken.
rosa-jeanne
|
|
14
-
04
-
2008
|
23
:
09
uur
je hebt je te houden aan de regels van het bedrijf waar je werkt.
De werkgever bepaalt de regels en niet de bonden.