Nu van baan veranderen? Denk er nog maar eens goed over na!
10 april 2008 -
Denkt u er over na om van baan te veranderen? Doe dat dan wel om de juiste redenen. Het gras is namelijk niet altijd groener aan de overkant, dus zou het wel eens slimmer kunnen zijn om de economische malaise bij uw huidige werkgever uit te zitten.
Vreemd genoeg leidt de huidige economische situatie nog niet tot een daling van het aantal mensen dat een andere baan wil. Dat blijkt bijvoorbeeld uit recent Amerikaans onderzoek van BlessingWhite. Daaruit kwam naar voren dat vooral gebrek aan doorgroeimogelijkheden reden is waarom mensen ontslag willen nemen. Niet minder dan een derde zei slechts ‘misschien’ nog een jaar bij de huidige werkgever te werken.
Voorzichtigheid geboden
Maar nu veel ondernemingen waarschijnlijk overgaan tot inkrimping en er minder banen vrijkomen, is het misschien verstandiger nog even te wachten met een overstap. Kunt of wilt u echter echt niet wachten, houd dan in ieder geval rekening met een aantal zaken. Annie Stevens, managing partner bij ClearRock, raadt met klem aan vooral voorzichtig te zijn. "Als het slechter gaat met de economie moeten werknemers nu eenmaal nog meer rekening houden met de potentieel negatieve gevolgen van een baanwisseling." Bovendien is de concurrentie heviger en zullen werkgevers eerder bezuinigen op salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Snelle resultaten
Wordt u aangenomen bij een nieuwe baas, houd er dan rekening mee dat men snelle resultaten van u verwacht. U wordt immers aangenomen om de winst en productiviteit direct te verhogen. De druk is dus groter, stelt Greg Gostanian, eveneens managing partner bij ClearRock. Annie Stevens: "Hoe sneller er resultaten verwacht worden van nieuwe werknemers en hoe meer goed personeel beschikbaar is, hoe sneller werkgevers u de laan uit zullen sturen als u niet presteert. Bovendien zullen de ontslagvergoedingen niet zo hoog zijn als u nu misschien gewend bent."
Huidige werkgever
Nog iets om rekening mee te houden is uw huidige werkgever: hoe gaat die reageren als hij erachter komt dat u op zoek bent naar een andere baan? "Als een gewaardeerde werknemer betrapt wordt op het zoeken naar een nieuwe baan, kan de werkgever hem proberen te behouden met een beter aanbod. Maar betreft het een minder gewaardeerde kracht, dan kan hij net zo goed besluiten hem maar meteen te ontslaan en in plaats daarvan een betere kandidaat te zoeken," stelt Gostanian.
Klik
Verder is het in slechtere tijden nog belangrijker dat het ‘klikt’ tussen nieuwe werknemers en hun nieuwe werkgevers. "Werkgevers zijn dan minder coulant ten opzichte van werknemers die niet bij de bedrijfscultuur passen en/of niet op kunnen schieten met hun collega’s en superieuren," zegt Stevens.
Praat het uit Wilt u toch nog van baan veranderen? Doe dat dan om de juiste redenen. Stevens: "Dus niet vanwege kleine misverstanden tussen u en uw baas of collega’s of vanwege beloningskwesties waarover makkelijk te onderhandelen valt. Als uw baan en uw baas u over het algemeen bevallen, probeer dergelijke zaken dan liever op te lossen. In ieder geval tot de economie weer aantrekt."
Wat Mr.Greg zegt klopt helemaal, ik ben een 10 tal maanden terug veranderd van job ook als productie manager en de druk was in de eerste 2 weken goed maar dan komt het er moeten nieuwe resultaten worden behaald en dat was niet evident om zo'n 15% meer te behalen zeker naar de korte tijd die ik kreeg.
Gelukkig ben ik iemand die niet vlug opgeef en er altijd voor 100% voor ga, maar je moet weten dat je de mensen op de werkvloer ook zodanig moet motiveren om deze resultaten te kunnen behalen, gelukkig zitten we met een echte team en de resultaten waren er al na 3 maanden, met dank aan het personeel het is tenslotte deze die het moeten doen.
Dus mensen veranderen van job is niet altijd de goede keuze zeker als er een kleine onenigheid is met uw baas of collega's op de eerste plaats probeer een compromi tussen beide partijen tesluiten waar men beide kan mee leven, want veel mensen kampen met stress en veranderen van job brengt nog meer stress met zich mee.
DENK DUS 2 MAAL NA VOOR JE BESLIST VAN JOB TE VERANDEREN.
Van baan veranderen om de juiste redenen; natuurlijk, daar zijn wij het mee eens.
Het gras is niet altijd groener... Inderdaad 'hier vind je wat, daar laat je wat'.
Ons inziens is dit echter een (Amerikaans) onderzoek vanwege de huidige Amerikaanse financiële crisis. Dat werknemers (o.a. met hypotheek-problemen) dan vooral geadviseerd worden hun problemen uit te praten, lijkt ons een logische zaak; zowel zakelijk als privé, en niet alleen nu.
Dit onderzoek c.q. advies lijkt ons echter vooral op angst gestoeld. 'What if... ?' 'What if...?'
“Als een gewaardeerde werknemer betrapt wordt op het zoeken naar een nieuwe baan, ...'': het effect is hetzelfde bij een goede of een minder goede economie.
Natuurlijk zijn wij als werving & selectiebureau erbij gebaat dat mensen van baan willen veranderen. En natuurlijk moet dat om de juiste redenen zijn. Maar angst is een slechte raadgever.
Moeten mensen dan 'uit angst' bij hun werkgever blijven en niet iedere dag met plezier naar hun werk gaan? Dat is toch zonde? Niet goed voor het humeur, het gestel, de thuissituatie etc..
Advies? Prima. Maar niet uit angst s.v.p..
De realiteit is dat in mindere tijden veel minder mensen van baan veranderen dan wanneer het economisch voor de wind gaat. Simpelweg zelfbehoud (oerinstinct).