ICT-baas heeft geen zin in gedragscode voor liefdesrelaties
8 april 2008 -
ICT-werkgevers zijn niet happig op het ontwikkelen van gedragscodes voor relaties. Toch is regelgeving omtrent liefde echt van deze tijd, aldus Muel Kaptein, hoogleraar Business Ethics & Integrity Management aan de Erasmus Universiteit en directeur van KPMG Integrity.
Dit schrijft Express.be. Volgens Kaptein is de kans op een relatie op de werkvloer de laatste tijd alleen maar groter geworden. In de ICT-branche schat hij deze kans zelfs hoger dan gemiddeld. Toch ligt juist deze branche achter op de andere sectoren als het gaat om regelgeving rond relaties op de werkvloer.
Communicatie
Bij een kantoorromance moet de werkgever vooral twee dingen doen. Ten eerste moet hij de zaak bespreekbaar maken en samen met de twee geliefden aan een oplossing werken. Ten tweede moet hij -na overleg met de betrokkenen- zo openlijk mogelijk met andere teamleden over de relatie communiceren. Zo voorkom je geroddel en `wilde verhalen`.
Kans op slagen klein
Van de Nederlandse werknemers zegt 40 procent wel eens een relatie op de werkvloer te hebben gehad. Eén op de drie Nederlandse werknemers heeft een oogje op een collega. Volgens de Vlaamse hoogleraar Psychologie Stefan Lievens is 70 procent van de kantoorliefdes gedoemd te mislukken.
Bron:Automatiserings Gids, MD Weekly, Express.be
Als je dit aan regels gaat binden wordt het een puberale aangelegenheid, waarbij stiekem gedrag wordt gemotiveerd en alleen gericht is op hetero relaties.
Hoe wil men ogenschijnlijke vriendschappen tussen mannelijke of vrouwelijke collega's onderling, die eigenlijk een liefdesrelatie hebben zichtbaar maken om deze vervolgens te koppelen aan gedragscodes.
Bij deze groep is er soms een vermoeden dat er ''iets gaande is'', maar daar kan/mag niets mee gedaan worden, omdat je anders onderscheidt maakt op basis van levensovertuiging.
Waarom zou dit dan wel mogen bij hetero liefdesrelaties?
Onderlinge problemen kunnen toch nooit voorkomen worden en als deze zich voordoen, tussen collega's (die al dan niet privé met elkaar omgaan), liefdesrelaties of getrouwde stellen, zul je altijd naar een oplossing moeten zoeken waarvan het resultaat niet altijd als positief wordt ervaren.
Emoties kunnen volgens mij niet gevangen worden in een gedragscode.
Elena
|
|
9
-
04
-
2008
|
17
:
54
uur
Met verbazing heb ik dit bericht gelezen, hebben managers niets beters te doen. Geen wonder dat ICT managers dit helemaal niet zin zitten, die hebben wel wat anders te doen. Wat me hoogst verbaasde in dit stuk is dat in de ICT de kans hoger zou liggen dat hier relaties ontstaan, hoe dan..........er is bijna geen vrouw te vinden in ICT land.
Ongeloofelijk dat Hoogleraren dit soort onzin kunnen uitkramen. Ik ben voor een gedragscode dat Hoogleraren met zinnige onderwerpen moeten komen en niet dit soort non informatie.
Buiten dan zijn ICT'ers best redelijk slimme mensen, die best hun eigen boontjes kunnen doppen en geen regels nodig hebben. Ze zijn al te kort, wat gaan we dan doen als ze een relatie hebben.......ze wegsturen? Of gaan we ze dan vertellen dat ze niet met elkaar mogen praten. Kan me niet voorstellen dat mensen uit zichzelf wild gaan lopen zoenen als ze wat met elkaar hebben en toevallig op dezelfde afdeling zitten.
Inderdaaad puberaal.
Dit verhaal pas overigens wel in Nederland, OVERAL REGELS voor verzinnen, en dan uitzonderingen op die regels, en als er geen regel is een afspraak ......getver! Bah.
brrr.
henk spiekman
|
|
11
-
04
-
2008
|
09
:
35
uur
....laat ons nederland nu eens een keer volwassen met allerlei maatschappelijke aspecten omgaan in plaats van steeds dat oeverloze, hypocriete gezever over allerlei, ook door de media ,opgeblazen zaken.als we tochefficiënt willen werken....dan ligt hier DE kans. nederland....fijn land, maar ook a
''angstig'' land. nedeland...ook zeverland.
nederland, ook wantrouwend land! en juist DAT wantrouwen kletsen we lekaar aan....dus CONTROLE!!. dus nog meer regels, die niet werken.....maar je houdt wel de regelcultuur in stand....