Zes manieren om te reageren op arbeidsmarktschaarste
8 april 2008 -
Het is een gunstige periode voor hoogopgeleide starters. Het vast inkomen van HBO- en WO-starters op de arbeidsmarkt is in de afgelopen twee jaar met meer dan tien procent gestegen. Het starterssalaris hangt samen met het werkloosheidsniveau, dat nu juist sterk gedaald is.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Hay Group Salaris Update. Starterssalarissen zijn fors gestegen de afgelopen twee jaar: gemiddeld van vijf procent, terwijl de salarissen in 2005 en in 2004 voor beginnende werknemers juist iets waren gedaald. Volgens recente voorspellingen van het CPB zal de spanning op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, aangezien het werkeloosheidspeil dit jaar op vier procent uitkomt, en daarmee onder de evenwichtswerkeloosheid van vijf procent komt te liggen.
Vissen in een droge vijver
Om de spanning op de arbeidsmarkt te verlichten streeft de overheid er naar de arbeidsparticipatie te verhogen, naar tachtig procent in 2016. "Dit gaat de regering nooit redden als werkgevers in dezelfde vijver blijven vissen," licht Bart Godthelp, Manager Operations bij Hay Group toe. "Bedrijven richten zich nog teveel op jonge, hoogopgeleide autochtone mannen, terwijl het potentieel onder vrouwen, ouderen en allochtonen deels onbenut blijft."
Minder groei
De Nederlandse economie zal in 2008 en 2009 een afname in groei laten zien. "De werkeloosheid kan hierdoor de komende jaren wel iets toenemen, maar daarmee zal de spanning op de arbeidsmarkt nog niet afnemen," licht Godthelp toe. "Het blijft voorlopig een gunstig moment voor hoogopgeleide starters om de arbeidsmarkt op te komen."
De zes meest gebruikte schaarstemaatregelen
Driekwart van de werkgevers die meededen aan het onderzoek, geeft aan dat de schaarste over de gehele linie (niet alleen voor starters) verder is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De meest gebruikte maatregelen
zijn:
1. Meer tijd en geld investeren in werving (53 procent)
2. Inhuren van extern personeel (48 procent)
3. Efficiënter inrichten van interne werkprocessen (44 procent)
4. Aanbieden van extra opleidingsmogelijkheden (42 procent)
5. Toekennen van een aanbrengpremie (40 procent)
6. Hoger indelen in de salarisschaal (37 procent)
Opleiding
"De opleidingsbudgetten worden steeds hoger en we zien ook een toenemende trend in het inzetten hiervan," aldus Godthelp. "Werknemers geven al langere tijd aan dat ze zich willen blijven ontwikkelen. Gelukkig luisteren werkgevers hier steeds meer naar, en in het bijzonder naar starters. Organisaties die hier niet op inspelen lopen een groot risico de kans om het aantrekken en behouden van starters te missen."
Uitzonderingen Daarnaast maken de ondernemingen uit het onderzoek steeds vaker een uitzondering op het beloningsbeleid. Dat wordt dan niet over de hele linie gedaan, maar voor een beperkt aantal functies. Godthelp: "Het is verstandig om waar mogelijk lange termijn oplossingen in te zetten voor het behouden of aantrekken van mensen, waar beloning een onderdeel van uitmaakt."
Vooral veel financiële vacatures
Finance & Accounting vacatures worden net als vorig jaar het moeilijkst vervuld: 46 procent van de aan de survey deelnemende bedrijven spreekt van schaarste. Daarnaast is er vooral sprake van personeelsschaarste in ICT (31 procent) en in engineering (29 procent) functies