Amerikaanse bedrijven positief over Nederlands vestigingsklimaat
8 april 2008 -
Nederlandse en Amerikaanse bedrijven vinden de tarieven voor vennootschapsbelasting in Nederland concurrerend ten opzichte van andere landen. Slechts een handvol bedrijven overweegt om die vanwege die tarieven uit te wijken naar een ander land.
Dat blijkt uit een onderzoek door Intomart Gfk in opdracht van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland en de Nederlandse accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton onder ruim 150 Nederlandse bedrijven en Amerikaanse ondernemingen met een vestiging in Nederland. AccountancyNieuws.nl meldt dat het onderzoek ook uitwijst dat de hoogte van de vennootschapsbelasting voor een kwart van alle bedrijven de belangrijkste factor is in de beslissing om in Nederland te investeren.
Goed ingelicht
Uit het onderzoek blijkt verder onder andere dat, na de vennootschapsbelasting, de deelnemingsvrijstelling en de dividendbelasting voor Amerikaanse bedrijven op de tweede en derde plaats komen als belangrijkste beslisfactoren om te investeren in Nederland. Overigens blijkt ook dat 75 procent van de Nederlandse bedrijven goed op de hoogte is van regelingen rond deelnemingsvrijstelling, terwijl dit percentage onder Amerikaanse ondernemingen blijft steken op 49 procent.
'Alert blijven'
"Het onderzoek toont aan dat Nederland er over het algemeen goed uit komt," stelt Jacob Mook, business leader International Tax Services bij Grant Thornton. "Maar we moeten ook zeer alert blijven, onder andere op het punt van de administratieve lastendruk. De deelnemingsvrijstelling bijvoorbeeld vraagt, vooral van grote internationaal opererende bedrijven, veel administratieve inspanning om aan te tonen dat buitenlandse dochterondernemingen naar Nederlands recht tien procent belasting betalen. Daar is nog veel te winnen." Ook moet Nederland volgens Mook de eigen concurrentiepositie goed in de gaten blijven houden. "Verschillende landen, waaronder België en Luxemburg, houden de ontwikkelingen in ons land nauwlettend in de gaten en anticiperen daar vervolgens op."
Bron:Accountancy Nieuws