zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Struisvogelgedrag gaat werkgevers opbreken

1 april 2008 - Nederlandse werkgevers moeten actie ondernemen om te anticiperen op de toenemende vergrijzing en ontgroening op de arbeidsmarkt. Weinig bedrijven nemen al gerichte maatregelen om een mogelijk tekort aan werknemers tegen te gaan.

Ruim 40 procent van de werkgevers verwacht zelfs binnen vijf jaar helemaal niet te worden getroffen door de gevolgen van vergrijzing en ontgroening. Dit blijkt uit de ArbeidsvoorwaardenSurvey 2008 van Mercer en Centraal Beheer Achmea waarvoor ongeveer 1.100 werkgevers zijn ondervraagd. 



Geen urgentie

Slechts een kwart van de werkgevers kan met stelligheid zeggen dat er adequate maatregelen zijn genomen om goed personeel aan zich te binden. Duidelijk is dat werkgevers niet de urgentie voelen terwijl de krapte op de arbeidsmarkt op de stoep staat en in een aantal bedrijfstakken al door de voordeur is. 

Spanning

De spanning op de arbeidsmarkt wordt niet alleen veroorzaakt door vergrijzing en ontgroening, maar ook door de toenemende behoefte aan mantelzorg. Daarnaast speelt een structureel grotere economische bedrijvigheid als gevolg van de vele miljarden aan pensioengelden die de komende jaren op de markt komen ook een rol. Het CBS becijferde recentelijk dat het personeelskort naar verwachting in 2010 zal zijn opgelopen van 200.000 tot 600.000 arbeidsplaatsen. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers maatregelen kunnen en moeten nemen om de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt te beperken, een grote meerderheid (90 procent) heeft nu al enige tot grote moeite met het aantrekken van personeel. Investeren in het aantrekken van werknemers is niet genoeg. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in behoud. 

Gezondheidsmanagement

De werkgever heeft baat bij het bevorderen van de vitaliteit en het lichamelijke welbevinden van al zijn werknemers, jong en oud. Opvallend genoeg heeft slechts achttien procent van de werkgevers aanvullende voorzieningen op het gebied van de gezondheid van de werknemer ingevoerd. Iets meer dan de helft van de werkgevers (53 procent) biedt zijn werknemers de mogelijkheid om flexibel om te gaan met werktijden om zo een passende balans te vinden tussen werk, zorg en ontspanning. 

Arbeidsvoorwaarden

Omdat de wensen van de individuele werknemer steeds belangrijker worden, zullen werkgevers hierop moeten inspelen om voortijdig vertrek te voorkomen. Dat kan onder andere door de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk te flexibiliseren zodat werknemers zelf de meest ideale combinatie van beloning, arbeidsduur en andere benefits kunnen kiezen. Daarnaast zal de werkgever zijn werknemers moeten binden en boeien door te zorgen voor voldoende uitdaging en ontplooiingsmogelijkheden, en ook voor informatief, inspirerend en stimulerend leiderschap. Slechts 26 procent van de werkgevers heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die aansluiten bij interesses van werknemers. Een nog kleiner percentage (twintig procent) heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die aansluiten bij de leeftijdsfase van de werknemers 

Ouderenbeleid

Bij de huidige generatie 50-plussers is tijdens hun loopbaan geen of beperkt aandacht geschonken aan motivatie en vitaliteit op oudere leeftijd. Zij zijn opgegroeid in een cultuur van vervroegde uittreding. Nu dit niet langer een vanzelfsprekendheid is, zijn aanvullende maatregelen onontkoombaar om deze categorie werknemers succesvol langer aan het werk te houden. Slechts vijftien procent van de werkgevers heeft arbeidsvoorwaarden ingevoerd die speciaal gericht zijn op de oudere werknemer. Het beleid van werkgevers is op dit moment nog veelal gericht op een vervroegde uittreding in plaats van op een vrijwillige verlenging van de actieve periode.En dat terwijl oudere werknemers vaak zeer loyaal zijn aan hun werkgever en over een schat aan kennis en ervaring beschikken. In combinatie met deeltijdpensionering en demotie kunnen oudere werknemers veelal nog tal van jaren tot ieders tevredenheid blijven doorwerken.'

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers onderschatten veeleisende generatie Y
 Nederland niet voorbereid op vergrijzing
 Timide benadering wint de strijd om talent niet
 Talentmanagement grootste uitdaging voor Europese manager
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10