zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stroomverbruik ICT vergeten bij milieuvriendelijke initiatieven

31 maart 2008 - Bij milieuvriendelijke initiatieven wordt er niet meteen gedacht aan het terugdringen van de energiekosten van ict-apparatuur. Er wordt eerder gedacht aan recycling of efficiënt energiebeheer wat betreft verwarming en verlichting.

Dat blijkt uit onderzoek van BEA Systems onder 480 respondenten in twaalf landen, waaronder Nederland, zo schrijft Computable.


30 procent van de Nederlandse organisaties weet niet hoeveel CO2 het bedrijf uitstoot. Negentien procent meet al wel hoeveel CO2 er uitgestoten wordt en hetzelfde percentage organisaties heeft plannen om dat te gaan doen. In vergelijking met bedrijven in andere landen hebben Nederlandse bedrijven weinig interesse in de CO2-uitstoot van het bedrijf. Alleen Duitsers zijn nog minder geïnteresseerd. 

Investeren in technologie

Het grootste deel van de Nederlandse organisaties heeft al in technologie geïnvesteerd of gaat dat doen om milieuvriendelijker te worden. Bijna 30 procent zegt dat niet te doen. Bij het grootste deel van de organisaties wordt vaak niet aan technologie gedacht als er een milieuvriendelijk initiatief wordt gestart. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De belangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven om milieuvriendelijke initiatieven te starten is dat het deel uitmaakt van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) - programma. De stijgende energiekosten worden daarna als belangrijkste reden genoemd. Bedrijven worden het vaakst door de overheid aangespoord om een milieuvriendelijk initiatief te starten. Burgers en werknemers volgen daarna.


Bron: Computable
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT-manager wil best 'groen' zijn
 Zakelijk wagenpark steeds groener
 Een beter milieu begint nog niet op het werk
 Nog steeds meer zakenreizen dan goed is voor het milieu
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
31-03-2008
 | 
07:17 uur
Eén dag in de week de computers uit laten staan en we kunnen allemaal lekker doorgaan met autorijden! En waarom zou het niet kunnen?
Maar ook de kleine dingen. Neem een notebook in plaats van een pc, dat scheelt veel stroom en CO2 en je bent een stuk mobieler. Ja, de accu's zijn belastend voor het milieu, maar daar letten we met de hybride auto's ook niet op.
Zet de PC uit als je naar huis gaat en ook je scherm. Scheelt ook een geweldige slok op een borrel.
Zet de PC uit als je er niet op werkt, dus tijdens vergaderingen en zo.
Zet geen overbodige balast op je PC. Opslaan maar ook wissen kost energie en dus CO2 uitstoot.
Karen Kaitjily  |   | 
31-03-2008
 | 
09:44 uur
In de eerste plaats is bewustwording belangrijk. De realisatie dat met de combinatie ICT - energie niet alleen geld maar ook bomen bespaard kunnen worden. Uit onderzoek van Pecoma Business Technology blijkt dat bij een organisatie vanaf 500 werkplekken op jaarbasis zo’n 4000 bomen bespaard kunnen worden door energiebesparende ICT gerichte maatregelingen te nemen. Het voordeel gaat verder dan bomen alleen, want met dezelfde besparing kan de organisatie circa 30.000 euro aan energiekosten besparen. Dit alles met eenvoudige maatregelen als beeldschermen en printers na werktijd uitzetten, maar ook door vervanging van PC’s door zuinige laptops en het terugbrengen van het aantal servers door virtualisatie. Met behulp van een door dit bedrijf ontwikkelde scan worden besparingen inzichtelijk en tastbaar gemaakt. Wanneer bedrijven op de hoogte zijn van de besparingen en wat ze daarmee (aan CO2 reductie) terug kunnen geven aan de wereld, zal er ook aan energieverbruik van de apparatuur gedacht worden bij milieuvriendelijke initiatieven.
Arno Bouwens  |   | 
31-03-2008
 | 
21:39 uur
Voor de grote ICT-stroomgebruikers zoals datacentra en hostingproviders is het wel bekend.
De eerste 'groene' datacentra zijn er al, gebruikmakend van duurzame energie.

Efficiente load balancing leidt ook tot minder benodigde servercapaciteit = minder energie.

Een andere - nog wel onderschatte - vorm is het efficienter programmeren van software. Er is veel houtje-touwtje software dat ooit is opgezet bij gebruik op kleine schaal en dit stadium is ontgroeid. Het vraagt door de opschaling relatief veel servercapaciteit. Een voorbeeld hiervan is volgens mij Hyves.
panda  |   | 
1-04-2008
 | 
10:36 uur
Iedereen kan er zelf wat aan doen. Gewoon even het volgende rondsturen binnen je afdeling:

To improve the power efficiency of your PC, the Climate Savers Computing Initiative recommends the following power management settings:
Monitor/display sleep: Turn off after 15 minutes or less
Turn off hard drives/hard disk sleep: 15 minutes or less
System standby/sleep: After 30 minutes or less

Even de instellingen veranderen,
en een verschil maken voor de volgende generaties!

(Klik hier)

(Klik hier)
Moenen  |   | 
1-03-2010
 | 
16:15 uur
een ander aspect van enegie en tijd verbruik / verspilling is niet direct te vinden in de hardware... maar de mensen die werkzaam zijn in de ICT. Ik kom regelmatig tegen dat bedrijven en overheden mensen inhuren (lichte functies als ServiceDesk) die 150km verderop wonen.
Maak maar eens een rekeningsom wat dat kost.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10