zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager in dubio over flexibele werktijden

27 maart 2008 - Managers willen zelf graag flexibel werken. Tegelijkertijd vindt een vijfde van hen het moeilijk een flexibel personeelsbestand te managen omdat dat tot verdeeldheid en beschuldigingen van voortrekkerij kan leiden.

Een en ander blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Institute for Corporate Productivity. Bijna tweederde van de onderzochte bedrijven bieden flexibele begin- en eindtijden aan; zes van de tien parttime werk en een derde de mogelijkheid meer uren in minder dagen te maken. Tweederde is van mening dat dergelijke mogelijkheden goed zijn voor het moreel en personeelsverloop tegengaan. De helft verwacht dat flexibel werken het komende jaar nog normaler wordt. Vooral jongeren en vrouwen willen flexibel werken. 



Verdeeldheid
Toch zijn managers niet onverdeeld blij met een flexibel personeelsbestand. Een vijfde klaagt dat het frustrerend is om al die flexibiliteit in goede banen te leiden, een derde ondervindt problemen met werknemers die niet in aanmerking komen om flexibel te werken. Dit laatste kan immers leiden tot verdeeldheid op de werkvloer en beschuldigingen van onrechtvaardigheid. 

Meer overleg

Meer dan tweederde zegt flexibele werknemers extra achter de broek te moeten zitten om zeker te weten dat het werk op tijd af komt. Meer dan vier van de tien vinden het daarom nodig dat ze dagelijkse of wekelijkse projectupdates bij moeten houden; meer dan een kwart dat extra werkoverleg noodzakelijk is.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibel werken betekent niet minder werken!
 HR negeert schreeuw om flexibel werken
 Flexibel werken, hogere productiviteit
 Eigen tijd indelen leidt tot overwerk
 
 
reacties
 
Erik  |   | 
27-03-2008
 | 
08:04 uur
Ik heb kort geleden nog weer eens naar het bedrijf Semco in Brazilië gekeken. ZIj hebben dit tot in het extreme doorgevoerd en met succes. Ze zijn het snelst groeiende bedrijf van Zuid-Amerika. De kunst is volgens eigenaar Semler om te durven loslaten en de teams elkaar te laten 'corrigeren'. Erg inspirerend om te zien en na te volgen?
We moeten als leidinggevenden dan inderdaad durven 'loslaten'!
A. Stuijt  |   | 
27-03-2008
 | 
08:34 uur
Nou, nou! DE MANAGER (die niet bestaat gelukkig!) moet gewoon haar of zijn werk doen. Daarvan kijk ik echt op hoor! Had-ie maar geen manager moeten worden! Vak moeten leren.
Wat hier wordt beschreven is doodordinair het dagelijkse handwerk voor de manager. M'n eerste vraag aan zo'n regelaar/ritselaar is meestal: ''Kan je drie maanden op vakantie, zonder dat de zaak instort?'' De volgende vraag is uiteraard: ''En heb je je opvolger al in opleiding en weet iedereen wie dat wordt?''
Dan valt er tenminste geen gat als de zenuwpees, arme stakker uitgeput uitvalt!
En ik zou 'm verbieden om over dit soort gegevens stennis te maken zoals in dit bovenstaande stukje.
stef  |   | 
6-12-2010
 | 
20:21 uur
Een flexibel personeelsbestand kan voor-en nadelen hebben. Voordelen zijn dat je je personeelsbestand relatief gemakkelijk kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Wanneer je een seizoensgevoelig bedrijf hebt is een flexibel personeelsbestand pure noodzaak. Maar ook in econonisch uitdagende tijden is het verstandig om flexibel te zijn. Bij een verminderde vraag zit je dan niet met duimendraaiend personeel. Een nadeel kan zijn dat die flexibiliteit (op korte termijn) duurder uitpakt. Neem daarom weloverwogen beslissingen wanneer het aankomt op de flexibilisering van je personeelsbeleid.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10