zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezondheidsmanagement loont

19 maart 2008 - Bedrijven met een goed geïmplementeerd gezondheidsmanagement bedenken in vrijwel alle gevallen preventieve oplossingen waardoor langdurig zieke mensen in dienst blijven en snel re-integreren.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het TNO-rapport 'Ervaringen met werken naar vermogen'. Het rapport kwam tot stand in samenwerking met het Werkgeversforum Kroon op het Werk. Uit het onderzoek blijkt dat een succesvolle aanpak op bedrijfsniveau meer kans van slagen heeft wanneer de organisatie zich niet focust op ziekteverzuim maar op gezondheid, preventie en optimale inzetbaarheid. 



Knelpunten en aanbevelingen

De onderzochte bedrijven gaven aan dat de groep lager opgeleide werknemers met forse (fysieke) beperkingen het moeilijkst herplaatsbaar is. Om dit te verbeteren is een effectiever opleiding- en loopbaanbeleid nodig. De deelnemers zien hier een rol weggelegd voor de meer intersectoraal werkende O&O-fondsen (opleidingsfondsen). Ook de groep werknemers die 80-100 procent is afgekeurd maar niet in aanmerking komt voor de IVA–regeling (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) is moeilijk te herplaatsen. Werkgevers zijn wel verantwoordelijk voor re-integratie van deze groep maar kunnen daarin meestal niets betekenen. 

Psychische beperkingen

Re-integratie van werknemers met psychische beperkingen of met medisch niet objectiveerbare aandoeningen levert deelnemende bedrijven ook de nodige hoofdbrekens op. De lage weerbaarheid van deze werknemers maakt hen moeilijk plaatsbaar, ook in eenvoudige functies. Het ontbreekt bedrijven aan deskundig advies en mogelijkheden om oplossingen te vinden. Poortwachtercentra, een netwerkmodel voor werkgevers voor de re-integratie van zieke werknemers, kunnen hier mogelijk uitkomst bieden. 

Tweede spoor onrechtvaardig

Tenslotte ervaren de meeste deelnemende bedrijven het als onrechtvaardig dat zij financieel risico dragen wanneer zij moeilijk plaatsbare werknemers van een ander bedrijf overnemen: de zogenaamde re-integratie via het ‘tweede spoor’. Wanneer deze bedrijven een dergelijke werknemer via een WIA-keuring een uitkeringstraject in laten gaan en deze vervolgens weer aan zouden nemen, dan worden ze door de overheid wél financieel gecompenseerd via de No-risk regeling.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Fruit van de zaak tegen overgewicht
 Werkgevers betalen personeel om gezond te blijven
 Tien risicoprofielen voor een burn-out
 Gezond gedrag hoog op de agenda
 Drie tips voor gezonder personeel
 
 
reacties
 
Nib  |   | 
1-01-2011
 | 
10:39 uur
Op Netwerk in Beweging kom je in contact met andere professionals en kun je kennis ophalen en delen over alles wat je in het werkveld tegenkomt. Je kunt er blogs plaatsen, forumdiscussies starten, reageren op bestaande discussies of nieuwsberichten plaatsen. Maar ook linken met relevante professionals en documenten delen in werkgroepen. Netwerk in Beweging biedt jouw project of organisatie verder de mogelijkheid een themapagina in te richten in eigen 'look and feel'.

Waarom zou ik lid worden?

•Kom snel en simpel in contact met professionals binnen jouw werkveld.
•Stel professionals een vraag waar je mee worstelt of leg ze een stelling voor waar je graag meningen over wilt horen.
•Je hebt veel kennis van zaken en vindt het belangrijk dat deze kennis ook buiten jouw eigen organisatie gebruikt kan worden.
•Deel makkelijk documenten en werk samen aan deze documenten in een werkgroep, zonder steeds de laatste versie door te mailen.
•Je kunt jouw eigen mening over ontwikkelingen op jouw vakgebied kwijt, zonder te hoeven wachten of een journalist je belt voor jouw reactie: je creeert dus jouw eigen platform en invloed.
•Een profiel aanmaken kost je niets en levert je tijd op: waarom lang op het wereldwijde web zoeken als je alle relevante partners en informatie bij de hand hebt?
Neem nu een kijkje op www.netwerkinbeweging.nl en maak een profiel aan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10