18 maart 2008 -
De uitgelekte voorstellen van het kabinet voor de aanpak van topinkomens in het Nederlandse bedrijfsleven zijn een wassen neus. Bedrijven zullen de maatregelen ontwijken of uitwijken naar een land waar de fiscus minder streng is
Dat zegt Steven Schuit, hoogleraar corporate governance aan universiteit Nyenrode op Accountancynieuws.nl. Minister van Financiën Wouter Bos wil werkgevers dertig procent belasting laten betalen over bonussen en gouden handdrukken boven een half miljoen euro, als die het jaarinkomen overschrijden. Ook excessieve beloningen bij overnames worden aan banden gelegd. Op die manier wil Bos al te overdadige beloningen van het management tegengaan. "Typisch voor dit soort voorstellen is ontwijkgedrag," aldus Schuit. "Je krijgt allerlei trucs waar advocaten en belastingadviseurs geld aan gaan verdienen, met het risico op frauduleus handelen."
Vestigingsklimaat
Han Smit, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit verwacht dat de maatregelen weinig effect zullen hebben. "Waarschijnlijk zullen veel bedrijven de belasting gewoon betalen. Uiteindelijk verslechtert door dit soort belastingen het vestigingsklimaat." Smit voorspelt net als Schuit dat bedrijven Nederland links zullen laten liggen. Nieuwe bedrijven zullen voor een ander land kiezen, bestaande bedrijven hun hoofdkantoor formeel verplaatsen naar het buitenland, om zo de Nederlandse fiscus te ontwijken.
Geen overheidstaak
Volgens beide hoogleraren is dat relatief eenvoudig. Dat er iets moet gebeuren aan excessieve beloningen waar geen prestatie tegenover staat, is voor Schuit en Smit evident. Maar dat is geen taak van de overheid, stellen ze. Aandeelhouders en commissarissen moeten afspraken maken met een bestuurder over diens beloning.
Bron:BN/De Stem, Accountancynieuws