11 maart 2008 -
Als de economie terugloopt, hebben managers vaak de neiging ‘iets’ te doen, zelfs als de risico’s groter zijn dan de mogelijke voordelen. Mocht het toch mis gaan, dan hebben ze tenminste iets geprobeerd en kan hen geen gebrek aan initiatief verweten worden.
Dit concludeert Ofer Azar, docent aan de managementschool van de Ben-Gurion Universiteit in Negev (Israël) op Express.be. Hij houdt zich al lange tijd bezig met het fenomeen beslissingen nemen en dan vooral wanneer de omstandigheden allesbehalve duidelijk zijn. Hij legde daarvoor de link met de sport en bestudeerde doelmannen die bij een strafschop ad-hoc beslissing moeten te nemen door een hoek te kiezen. Uit de berekeningen van hem en zijn medeonderzoekers blijkt dat doelmannen die in het midden van het doel blijven staan de beste kans maken om de strafschop te stoppen (33,3 procent). Keepers die de linkse hoek kiezen hebben 14,2 procent kans, wie rechts kiest 12,6 procent. Toch blijft maar 6,3 procent van de keepers in het midden te blijven staan.
Emotioneel
Azar en zijn team wilden aantonen dat deze resultaten in bepaalde gevallen kunnen worden omgedraaid: wanneer actie de standaard respons is (zoals bij een penalty: keepers blijven zelden gewoon in het midden van hun doel staan); laat in-actie een dieper emotioneel spoor na. Mensen hebben dus een onbewuste neiging naar actie. Volgens Azar volgen managers hetzelfde denkpatroon wanneer ze in moeilijke omstandigheden besluiten actie te ondernemen in plaats van af te wachten.
Niet onbetwistbaar
Toch concluderen de onderzoekers dat ‘in het midden blijven’ staat geen onbetwistbare regel is. Zouden keepers daar inderdaad voortaan toe overgaan, dan zullen de spelers al snel hun strategie wijzigen.
Bron:International Herald Tribune, Express.be