zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe ouder, hoe trouwer

6 maart 2008 - In 2006 was ruim een derde van de werkzame beroepsbevolking mobiel, dat wil zeggen nog geen vier jaar werkzaam in zijn of haar toenmalige baan. Van de werkende 45-plussers werkte echter 85 procent al minimaal vier jaar bij dezelfde baas.

Van de 45–54-jarigen waren nog bijna twee op de tien mobiel, van de 55-plussers nog maar één op de tien. De honkvastheid neemt dus toe met de jaren. Dat meldt het CBS op Financieel Management. Onder ouderen met een baan van middelbaar beroepsniveau is het aandeel niet-mobielen het grootst. In de elementaire en wetenschappelijke beroepen is de mobiliteit op de arbeidsmarkt groter. Een vergelijkbaar patroon is te zien bij een onderscheid naar opleiding. Werkenden van 45–64 jaar met een middelbare opleiding werken het vaakst al geruime tijd in dezelfde baan. 



Werkuren

De arbeidsmobiliteit van ouderen is het hoogst in de horeca en de zakelijke dienstverlening en het laagst in de landbouw en bij financiële instellingen. Vrouwen zijn iets mobieler dan mannen.
Werkenden van 55 jaar of ouder die mobiel zijn op de arbeidsmarkt werkten in 2006 gemiddeld 31 uren per week. Niet mobiele 55-plussers werkten gemiddeld 35 uur per week. Mobiele werkenden van 45–54 jaar werkten gemiddeld bijna 34 uur, wat vrijwel gelijk is aan de gemiddelde werkweek op de arbeidsmarkt.


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ouderen hebben bedrijven heel wat te bieden
 Ook ouderen zijn ontrouw
 Steeds meer werknemers willen werken tot 65ste
 50-plussers willen graag doorwerken
 Oudere werknemer is energiek, maar werkgever weet van niks
 
 
reacties
 
HG de Zeeuw  |   | 
6-03-2008
 | 
07:35 uur
Misschien heeft deze honkvastheid te maken met het feit dat je na je 45e heel moeilijk aan een andere baan kunt komen? Dan blijf je dus maar zitten waar je zit. Is daar ook naar gekeken? In mijn omgeving is dat wel de belangrijkste reden om niet naar een andere baan te gaan zoeken
JJT Hensen  |   | 
6-03-2008
 | 
08:08 uur
Het klinkt allemaal heel herkenbaar.
Als 55-plusser in de gezondheidszorg ben ik al zo,n 34 jaar honkvast en zonder bescheidenheid ook waardevol voor mijn collega's, zeker door de massa ervaring opgedaan in deze tijd. Tragisch is het dat ik in casussen merk dat toch vaak de oudere medewerker als te traag en vasthoudend aan oude ideeen gezien wordt. Er wordt meer gekeken wat iemand niet heeft dan wat hij of zij juist wel heeft, namelijk het talent om alle snelleren aan te vullen in hun tekorten aan werkervaring en deskundigheid.
Ben dus zuinig. De manier waarop ooit omgesprongen wordt met de oudere werknemer, staat haaks op de politiek om de oudere werknemer tot over zijn pensioen aan het werk te houden. Gebruik de human resources en zorg dat het voor iedereen leuk blijft.
Maak er voor iedereen iets moois van.
Gerard  |   | 
6-03-2008
 | 
08:55 uur
Oude bomen moet je ook niet verplaatsen. Dat is onderhand toch wel bekend dacht ik....
hans van Haren  |   | 
10-03-2008
 | 
09:19 uur
Hoe ouder, hoe trouwer! Nogal wiedes, je hoeft geen wetenschapper te zijn om deze stelling te begrijpen. Ouderen lopen een enorm risico in de arbeidsmarkt. Zodra je in de buurt komt van de 45 jaar wordt er door veel werkgevers kritisch gekeken naar deze werknemers. Aangezien de hele arbeidsmarkt overgevoelig is voor deze leeftijdsgroep(te duur, te oud, niet creatief, niet flexibel, te vaak ziek, en nog andere vooroordelen) zal de mobiliteit en de bereidheid van deze groep om van baan te veranderen alleen maar afnemen. We mogen wel door blijven werken tot 67 jaar maar we worden als overbodig gezien door veel werkgevers bij een leeftijd boven de 45 jaar. De regering heeft de kaarten in handen om dit probleem op te lossen met specifieke wetgeving. Het is ronduit belachelijk dat de pensioen wetgeving straks afgestemd wordt op 67 jaar en dat de arbeidsmarkt afstevent op arbeidskrachten die niet ouder mogen zijn dan 45 jaar. Zo iets heet geloof ik een ''kleine discrepantie''!!

Bovendien werkt de drang van de aandeelhouders( bij beurs genoteerde ondernemingen)naar nog meer rendement ook averechts op deze leeftijdsnorm.
christel justina smits  |   | 
26-03-2008
 | 
09:52 uur
Men Van Haren
Op ziek zijn staat geen leeftijd.flexibiliteit ook niet je hebt het of hebt het niet.Ik zie hier een lichte vorm van discriminatie op leeftijd of staan ouderen mensen in de weg.Obstakels mischien voor strevers.Oudere personen daar kun je nog van leren en zij van u. groetjes

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10