6 maart 2008 -
Wilt u dit jaar nog promotie maken? Helaas zijn hard werken en talent vaak niet genoeg om meer salaris, meer verantwoordelijkheid en een betere functie te bemachtigen. Vier extra tips om snel hogerop te komen.
1. Maak uzelf bekend
Wie selecteert de kandidaten voor de door u begeerde functie? Voor wie werkt die persoon en bij wie wint hij/zij advies in? Weet u dit eenmaal, zorg dan dat u in contact komt met die mensen. Stel uzelf bijvoorbeeld beschikbaar voor een commissie of werkgroep of stuur hen artikelen die interessant kunnen zijn voor hun vakgebied.
2. Zorg dat uw baas succesvol is
Vaak is uw direct leidinggevende degene die besluit of u promotie krijgt. Maar zelfs als dat niet zo is zal hij of zij zeker geraadpleegd worden. Indruk maken op uw baas is dus van cruciaal belang. Onderzoek bijvoorbeeld wat de belangrijkste doelstellingen van het bedrijf zijn en bespreek met uw baas hoe uw afdeling daaraan bij kan dragen. Draag actief bij aan het succes van uw baas en u plukt er de vruchten van.
3. Begin alvast te werken
Laat zien dat u op een hoger niveau kunt functioneren dan uw huidige. Mensen die al aangetoond hebben bepaalde dingen te kunnen van de functie die ze willen, worden sneller gepromoveerd. Neem nu al extra verantwoordelijkheden, denk zoals u in uw gewenste functie zou moeten. In dat geval kunt u stellen dat u het werk allang doet, alleen de functietitel nog niet heeft. geen betere reden om u de baan ook op papier te geven.
4. Zorg voor een plan B Veel mensen denken dat er een of ander systeem is dat hen automatisch hoger op brengt binnen de organisatie. Als ze hun werk maar goed doen, volgt die promotie vanzelf. Maar zo werkt het niet. Zorg dus voor een alternatief plan als die promotie maar uitblijft. Weeg voor uzelf af of het de moeite waard is nog wat meer ervaring op te doen binnen de onderneming of dat u beter uit kunt gaan kijken naar een andere werkgever.
Bron:Yahoo!
Interessant om te lezen wat men al niet moet doen om ''hogerop'' te komen. Men zal toch een beetje zijn ellebogen moeten gebruiken wil men het beoogde doel na kunnen streven. Wat te doen als je jezelf niet beschikbaar kunt stellen aangezien de functie niet toereikend is. Laat staan de dingen gaan bespreken waarin je totaal geen medezeggenschap hebt. Ja dan maak je inderdaad indruk en word je niet meer serieus genomen. De bijdrage voor het succes van de baas riekt m.i. toch wel wat naar hielenlikkerij. Mensen moeten wel de ruimte krijgen te laten zien wie ze zijn en vaak is dat niet het geval. In een bepaalde underdog functie is zo een kans nihil.
Hogere functies verwachten geen inmenging van degenen die onder hen staan en verdedigen hierin eerder hun eigen territorium. Wat wel helpt zijn de cursussen die een bedrijf geeft. Elk papiertje telt. En laten we eerlijk zijn. Geeft dat niet een veel beter gevoel dan hoeft men niet over lijken te gaan.