Vrouwelijke bestuursleden net zo ervaren als mannen
3 maart 2008 -
Het vooroordeel dat vrouwelijke directieleden minder ervaring hebben dan hun mannelijke tegenspelers blijkt onzin. Hun ervaring is alleen anders dan die van mannen.
Elitescholen
Opvallend is dat vrouwelijke directeuren veel vaker een MBA hebben dan hun mannelijke collega’s en hun diploma twee keer vaker hebben behaald aan elitescholen. Mannen hebben meer ervaring in het bestuur van topondernemingen, vrouwen meer in andere soorten besturen. De ervaring van vrouwen is bovendien vaak diverser dan die van mannen. Ze hebben bijvoorbeeld ervaring in zowel de publieke als private sector en onderwijsinstellingen. De mannen zijn vaak meer gefocust op één soort organisatie.
Achterhaalde mythe
Toch blijft de belangrijkste reden waarom er veel meer mannen dan vrouwen aan de top staan, het achterhaalde beeld dat vrouwen niet de noodzakelijke ervaring hebben om zo’n topfunctie te bekleden. Dr. Siri Terjesen, assistant hoogleraar management in Texas: "Dit is de belangrijkste mythe die we met ons onderzoek onderuit hebben gehaald. Vrouwen worden gewoon vaker gevraagd voor het bestuur van kleinere ondernemingen en die in de publieke sector en doen dit vaker gedurende een korte periode of parttime. Op deze manier bouwen ze juist meer en meer diverse ervaring op. En al die verschillende aspecten hebben alleen maar toegevoegde waarde in de bestuurskamer van een grote onderneming."
Opmars
In de afgelopen jaren zijn vrouwen langzaam aan een opmars naar de directiekamers begonnen, vooral als niet-leidinggevende directieleden (van 9,6in 2001 tot 13,7 procent in 2006). Het aantal vrouwelijke CEO’s (en CFO’s en COO’s) neemt overigens slechts marginaal toe (van 2 tot 3,8 procent). Dit toont aan dat vrouwen nog steeds niet de hoogste regionen in het bedrijfsleven bereiken, ongeacht de diepte en de breedte van hun eerdere bestuurservaringen in kleinere of non-profit organisaties.
Minder fraude
Toch willen er steeds meer vrouwen naar de top en meer grote bedrijven moeten zich bewust worden van hun waarde daar, stelt Terjesen. "Schandalen als die rondom Enron en WorldCom richten de aandacht op de personen achter de deuren van de directiekamer. Dit heeft tot nieuwe richtlijnen geleid waarin vereist is dat er meer buitenstaanders aangetrokken worden voor directiefuncties, aangezien dit leidt tot minder regelovertreding. Uit eerder onderzoek bleek dat bedrijven met meer vrouwen aan de top ook beter presteren. Dubbel voordeel dus."
De uitgebreide onderzoeksresultaten verschijnen in het komende nummer van het European Management Journal.