26 februari 2008 -
Gaat u iedere dag fluitend naar het werk of verlangt u nu alweer naar het weekend? Met de drie principes van schrijver Luc Mutsaers behoort u in no time tot de eerste groep. Management Team vat samen.
"Werkplezier is voor iedereen anders", stelt Mutsaers, schrijver van het boek Werkplezier. "Waar iemand plezier aan beleeft, hangt nauw samen met karakter, opvoeding, cultuur, werkplek, gevoel voor humor, het seizoen, religie, enzovoort."
Ideale situatie
"Ik omschrijf werkplezier als de situatie waarin iemand zich verheugt om weer een dag op het werk door te brengen. Het feit dat u graag naar kantoor gaat, collega´s hebt die u helpen als dat nodig is en interesse tonen. Een baas die u in uw waarde laat en u zinvol werk laat doen met de ondersteuning en uitdaging die u nodig hebt. Werkplezier is trots zijn op uw werk. En niet bang zijn dat er aan uw stoelpoten wordt gezaagd of dat er achter uw rug over u wordt geroddeld. Werkplezier is waardering krijgen voor inzet en productie."
Drie principes
Mutsaers beschrijft in zijn boek drie principes om (weer) plezier in het werk te krijgen:
1. Bewustwording "Sta eens stil bij uw gevoel. Wat staat u tegen in uw werk, wat trekt u er in aan? Weet wat u wilt en weet het verschil met hoe het nu feitelijk gaat."
2. Kiezen
"Als u zich bewust bent van wat u onder werkplezier verstaat en wat u zou willen verbeteren in uw dagelijkse praktijk, zult u actief de keuze moeten maken voor meer werkplezier, om dingen anders aan te pakken."
3. Handelen
"Wilt u dat er iets verandert op het werk, dan moet u actie ondernemen. Met denken en willen alleen verandert u uw werkbeleving niet."
, Management Team
Er zijn 2 zaken belangrijk in het leven: ''Met plezier naar het werk en met plezier naar huis''.
Als één van deze twee niet voldoet is het tijd hierin aktie te ondernemen. Dat betekent niet perse direct een echtscheiding of het nemen van ontslag, maar minimaal bezien wat er aan verbeterd kan worden. Persoonlijk heeft het mij in de relationele sfeer enkele wisselingen van wacht opgeleverd en zakelijk uiteindelijk een baan waar ik mij bijzonder goed in thuisvoel. Inmiddels al zo'n 10 jaar.
jos de putter
|
|
26
-
02
-
2008
|
08
:
37
uur
Die lijstjes met x tips om ... te bereiken zijn soms best aardig, maar deze is echt een verschrikkelijke open deur..
Gaat u fluitend naar uw werk of gaat u fluitend naar uw thuis?
Als u fluitend naar uw thuis gaat en fluitend naar uw werk dan heeft u de goede balans.
Is dit niet zo dan kunt u op fluitles gaan of de oorzaak laten onderzoeken van uw onbelans.
Herman Oosterhof, Interviewspecialist.
anoniem
|
|
26
-
02
-
2008
|
12
:
22
uur
Ik kom net thuis van mijn werk in de ouderenzorg, dit was mijn laatste werkdag.Op eigen verzoek heb ik mijn baan opgezegd, het werkplezier zoals bovenstaande berichten was niet meer aanwezig. Dit zoals zovelen die in de zorg werkzaam zijn.Onze zorgen hebben we vele malen bij de organisatie neergelegd, helaas wordt hier geheel niets meegedaan. Dit met als gevolg dat vele werknemers mentaal of fysiek uitgeput raken.We vervreemden totaal op een menselijk manier van ons werk,de bureaucratie en de zorgkantoren bepalen indirekt ons werk. De kwaliteit zien we helaas flink terug lopen. Helaas is het zo dat door fuseren de keuze voor de werknemer steeds beperkter wordt om te kijken of elders op een andere werkwijze,benadering of beleid wordt gehanteerd.
Helaas, mijn werk die ik altijd zo met liefde en plezier deed,een warm hart toedraag, waar ik met al mijn collega's zo trots op was. Deze is finaal kapot gemaakt waar ik 25 jaar geleden bewust voor heb gekozen.Aktie heb ik persoonlijk zeker ondernomen, er was geen draagvlak aanwezig.Geld en targets staan voorop, productie moet er geleverd worden. Onze bewoners zijn''producten''geworden die geld opleveren.
Nu ga ik me omscholen,die keuze heb ik nu uiteindelijk genomen mijn pijn in mijn hart.
Iets waarin ik niet meer zo dicht bij de mensen sta of ik de voldoening hieruit haal ik weet het niet.
koen Toebat
|
|
26
-
02
-
2008
|
15
:
03
uur
Om plezier te hebben in jou werk is het op de eerste plaats belangrijjk om een gezonde relatie te hebben thuis.
Veel arbeiders, bedienden, kaderleden, enz.. brengen de problemen van thuis onbewust mee naar het werk.
En loopt men er afwezig bij rond op het werk, hebben voor niets geen intresse meer.
Alles hang samen ''werk en relatie''.
Ik weet hoe deze mensen zich voelen, heb het zelf meegemaakt zoals velen onder ons, scheiding, relatie problemen, ergstige zieke bij kinderen of familie,enz....
Gelukkig heb ik de job die mij enorm aanspreek en een goede gezonde relatie, dus ik ga met plezier naar het werk en naar huis.
anoniem
|
|
27
-
02
-
2008
|
08
:
59
uur
Reactie op anoniem, 26-2-2008, 12.22 uur. U beschrijft het goed. De zorg is nu bedoeld om geld aan te verdienen. Vanzelfsprekend dat u zich daar niet lekker in voelt. U heeft immers gekozen om iemand beter te maken. En niet om iemand zieker te maken zodat zorgverleners meer geld kunnen verdienen.
Trojan
|
|
27
-
02
-
2008
|
11
:
26
uur
Is werken wel echt leuk dan???? Volgens mij zijn er niet zoveel mensen op deze planeet die ECHT plezier hebben in hun werk. Dat mag je alleen niet hardop zeggen, want dan ben je niet gemotiveerd of enthousiast genoeg om je baan te blijven uitvoeren. Het hoort gewoon zo... Als ik op feetjes sta en iedereen is los van de baas, hoor ik iedereen nog steeds zeggen hoe geweldig hun baan is. TOT ik ze afzonderlijk van elkaar spreek... 1 op 1 hoeft niemand de schijn hoog te houden en dan geeft minstens 75% ineens aan dat, wanneer ze 1 miljoen winnen, ze het liefst de baas in zijn gezicht spugen en nooit meer terug gaan.
Ben ik nu zo realistisch en heeft de wereld een stel schijnheilige oogkleppen op of snap ik er zelf schijnbaar niks van??
Marcel van Vliet
|
|
29
-
02
-
2008
|
10
:
46
uur
Trojan, ik zal niet zeggen dat je er niets van snapt of dat de hele wereld schijnheilige oogkleppen op heeft.
Ik ben geen workalholic die leeft om te kunnen werken, absoluut andersom. Ik werk om te leven en liefst zo aangenaam mogelijk.
Werken moet voor mij wel zo leuk mogelijk zijn, per slot van rekening brengen wij een flink deel van ons leven al werkend door (uitzonderingen in de positieve of negatieve zin daargelaten). En waarom dan niet zo leuk mogelijk? Natuurlijk weet ik en zijn er genoeg mensen die geen vreugde in hun werk kennen en dat is jammer. Daar zouden ze wat aan moeten doen, maar dat begint bij jezelf.
Werken kan, ondanks dat het voor velen een noodzakelijk kwaad is, echt leuk zijn.
De ultieme test of je met plezier naar je werk gaat lijkt me: stel je voor dat je zoveel geld wint, dat je volledig financiëel onafhankelijk bent. Zou je hetzelfde werk blijven doen?
Lexophilia
|
|
2
-
03
-
2008
|
14
:
47
uur
Ik zou mijn werk blijven uitvoeren ook al zou ik financieel onafhankelijk.
Werk nu op een bedrijf met zeer prettige omgang met collega's en kijk er totaal niet tegenop om naar mijn werk te gaan, ik heb diverse banen en functies gehad voordat ik hier kwam werken echter nooit een bedrijf waar je echt in je waarde werd gelaten.
@Trojan
Helaas moet ik aan de hand van deze reactie en je reacties elders op Managers on Line constateren dat je een van de drop-outs van onze maatschappij zult worden.
Met moeite en tegenzin zul je je maandelijks naar de sociale dienst slepen om daar je uitkering te halen, al denk ik dat dat ook al te veel vrije tijd kost.
Ken je geen werk dat leuk is, dan heb je de verkeerde studie gekozen of je bent gewoon een good for nothing.
Let wel, een sociale uitkering is veel minder dan het bedrag dat je als loonslaaf kunt ontvangen. Werken in het illegale circuit is een optie, maar ja, dan kun je ook 's nachts niet in je nest liggen te meuren.
Gooi je leven maar weg, maar val er anderen a.u.b. niet meer lastig!
Gerrit
|
|
3
-
03
-
2008
|
15
:
55
uur
Beste Ad Beer,
Ik denk dat jouw reactie een klein beetje overdreven is. Trojan spreekt geen woord over lui zijn, uitkering trekken of nergens goed in zijn. Het ziet er naar uit dat jij zelf behoorlijk gefrustreerd bent en dit probeert te spiegelen op iemand anders zijn leven. Je moet je bericht zelf eens nalezen!!! Je valt van de ene betichting in de andere. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat ik jouw reactie gewoon irritant vind om te lezen. Meteen je commentaar klaar hebben terwijl het nergens over gaat. Etterbuil (-: