26 februari 2008 -
Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers ervaart (zeer) vaak stress op het werk. Toch valt dit mee in vergelijking met België en Frankrijk. Daar klaagt respectievelijk 42 procent en 36 procent over werkstress.
Dit blijkt uit onderzoek van Zebrazone onder 2.230 Nederlanders in loondienst, zo schrijft HR Praktijk. Stress heeft negatieve gevolgen voor zowel het personeel als de organisatie. Meer dan vier op de tien medewerkers met stress zijn neerslachtiger en een gestreste werknemer verzuimt gemiddeld negen dagen per jaar; drie dagen meer dan zijn/haar relaxte collega. Bovendien zegt 26 procent van de gestreste personeelsleden niet goed te functioneren. Van de niet-gestresten is dat dertien procent.
Steun van collega’s
Werknemers die veel steun van leidinggevenden en collega's krijgen, ervaren minder stress. Ook personeel dat het werk naar eigen inzicht kan organiseren, klaagt minder over werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden. Verder wordt de minste stress ervaren door medewerkers van kleine organisaties en parttimers.
Bron:HR Praktijk
Het verbaast met niets dat in België en Frankrijk de stress hoger ligt dan hier. De stijl van leidinggeven in deze landen is veel meer autoritair dan in ons land. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de baas is in Frankrijk heel gewoon. In inzichten in HR loopt dat land ook minstens 10 jaar achter op ons land.
Neem daarbij een besluiteloosheid waarmee vergeleken ons kabinet zeer besluitvaardig is, wat weer leidt tot zeer veel onduidelijkheid, en het is duidelijk waar de stress vandaan komt.
Goede leidinggevenden die niet autoritair maar wel besluitvaardig opereren, zorgt voor een laag stress niveau. Bij de selectie van leidinggevenden is het wel zo verstandig daar goed op te letten.
Waarom moeten we zoveel en zo vaak onstressen, ontzorgen en ontstroeven?
Omdat we in een tijd leven van Turboveranderingen.
De oplossing? Je eigen tempo, levensstijl en competanties aanpassen en bepalen.