zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer investeringen in ontwikkeling dan in salaris

14 februari 2008 - Investeringen in training en carrièreontwikkeling nemen in 2008 toe, maar West-Europese ondernemingen zien weinig heil in verdere investeringen in het basissalaris. Dit zijn de bevindingen van Mercer's European Total Rewards Survey van 2007.

Van alle ondervraagden houdt 63 procent de uitgaven voor de basissalarissen gelijk terwijl acht procent zelfs van plan is daarop te bezuinigen. 



Uitdaging

Ondernemingen reserveren steeds meer middelen voor niet-salaris gerelateerde strategieën om werknemers gemotiveerd te houden en te behouden. Van de ondervraagde werkgevers ziet 85 procent het behoud van de best presterende werknemers als een zeer belangrijke uitdaging voor het komende jaar. Het aantrekken van het juiste talent werd door 80 procent als zeer belangrijk gekwalificeerd. 62 procent kwalificeerde het motiveren van werknemers als zeer belangrijk en 63 procent was van mening dat het zeer belangrijk was om hun investeringsstrategie in menselijk kapitaal (total rewards strategie) af te stemmen op de bedrijfsstrategie. Op de vraag hoe effectief de beloningenstrategie van het bedrijf om de werknemer tevreden te houden nu eigenlijk was, antwoordde slechts achttien procent met zeer effectief en gaf 72 procent aan dat de strategie enigszins effectief was. 

Lange termijn

Het basissalaris vormt nog altijd de grootste en duidelijkst zichtbare kostenpost van investeringen in medewerkers. In de toekomst zal men vooral meer gaan investeren in programma's voor carrièreontwikkeling en -beheer, en in trainingsmogelijkheden. Naar verwachting zal 44 procent van de deelnemers in Oost-Europa de investeringen in langetermijn beloning vergroten, afgezet tegen 34 procent in West-Europa. Dit illustreert de snelle groei van dit instrument. Philip van Elsdingen, Hoofd Human Capital in Nederland bij Mercer: "Deze gebieden drukken relatief weinig op de totale kosten voor beloningen, stellen een organisatie in staat zich beter te onderscheiden van andere organisaties en zijn dus aantrekkelijk." 

Pensioenvoorzieningen
Slechts 24 procent van de ondervraagden denkt dat de kosten voor de pensioensvoorzieningen de komende drie jaar niet houdbaar zijn. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat gegarandeerde pensioenplannen nog maar in een kleine hoeveelheid landen gangbaar zijn. Desalniettemin zien de meeste ondervraagden de onzekerheid over de financiering van pensioensvoorzieningen als een aanhoudend probleem.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 POP leert wat er speelt onder personeel
 Loyaliteitsbonus bindt medewerkers niet lang
 Jonge manager: functie-inhoud belangrijker dan salaris
 Helft werknemers wil méér opleiding
 Goede vooruitzichten leveren honkvaste werknemers op
 
 
reacties
 
H Oosterhof  |   | 
14-02-2008
 | 
08:43 uur
INVESTEREN IN ONTWIKKELING VAN PERSONEEL

Inderdaad is investeren in de ontwikkeling van personeel belangrijk. Wist u dat de uitgaven van bedrijven aan opleidingen de afgelopen jaren zijn gestegen van gemiddeld zo’n € 2.000,- naar € 2.360,- per medewerker (bron: CBS)?

Dan wordt het dus tijd om op zoek te gaan naar diensten die veelvouuden opbrengen door betere gemotiveerde en betrokken medewerkers en managers!

H. Oosterhof, FLEXBEMA.
harry vorenkamp  |   | 
14-02-2008
 | 
10:22 uur
Investeren in ontwikkeling van de organisatie is investeren in de ontwikkeling van werknemers. Daar begint de kwaliteit van geleverde diensten en producten. Daar begint ook de trots op zichzelf en op de organisatie. Hebben we ooit weleens een studerende werknemer gezien die bij het uitreiken van een net behaald certificaat niet tevreden en trots was. Ik in ieder geval niet.

Nu geen voorzieningen aanbrengen in de total reward strategie betekent straks niet meer de geschikte mensen kunnen krijgen.

Meer opleiden, minder variabele beloning (discussie prof. Cees Cools), behoudende salariëring en diverse voorzieningen voor work-life balance zijn slechts een paar voorbeelden van mogelijkheden. De nieuwe werknemer is harder aan het veranderen in haar wensenpakket dan veel organisaties kunnen bijhouden. Een betere oriëntatie en voorlichting op dit punt biedt grote mogelijkheden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10