11 februari 2008 -
Meer dan een kwart van de HR- en opleidingsmanagers verwacht een verdere toename van het op zich al fors toegenomen opleidingenbudget tot maar liefst meer dan twee miljard euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse NIDAP Bedrijfsopleidingenonderzoek.
De opleiding en ontwikkeling van personeel staan dit jaar - samen met "motivatie en binding van werknemers" - bovenaan de agenda van het management. Meer dan in het afgelopen jaar wordt de stijging van de verwachte uitgaven veroorzaakt door een stijging van het aantal werknemers. Deze ontwikkeling speelt al vanaf 2006 en vooral bij de middelgrote ondernemingen. Kleinere organisaties geven aan weer meer waarde te hechten aan opleiding van werknemers. Uit het NIDAP onderzoek blijkt ook dat bij een deel van de kleinere bedrijven de budgetten toenemen omdat er sprake zou zijn van een opleidingsachterstand.
Meerdere opleiders
Organisaties werken vaak met vijf tot tien verschillende opleiders en hebben op grond van hun ervaring ook eigen voorkeuren. Bij de ene opleider halen ze alleen de managementtrainingen, bij de ander kunnen ze rekenen op de beste communicatietrainingen. One-stop-shop op het gebied van opleiding en training is bij veel ondernemingen nog geen issue. Zelfs niet bij overheidsorganisaties. Ook veel "kleinere" organisaties (100-200 werknemers) werken met meerdere instituten.
Budgetverschillen
De opleidingsbudgetten bij de branches handel, transport, zorg en non-profit zijn flink gestegen in de afgelopen jaren. De ICT en financiële sector hebben echter nog altijd verreweg de hoogste budgetten. De bestedingen in de zakelijke dienstverlening zijn veel lager maar nemen wel toe. De industriesector is traditioneel een kleine inkoper van managementopleidingen. Een groot deel van de opleidingen loopt via O&O fondsen en is vooral gericht op de vak- en functiegerichte ontwikkeling. De budgetten in de overheid vertonen over de jaren een dalende trend.