zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

POP leert wat er speelt onder personeel

7 februari 2008 - Het voeren van een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)-gesprek kan een goed hulpmiddel zijn voor werkgevers. Zo kan de organisatie er achter komen wat de medewerkers willen en hierop inspelen.

Mensen werken vaak boven of onder hun niveau. Door de POP kan een organisatie achter komen of medewerkers voldoende uitdaging vinden in hun werk. Ook personeelsplanning kan daarbij helpen.


Dit stelt Yeelai Man, studente Personeel en Arbeid aan de Saxion Hogeschool Deventer, in haar scriptie Het behouden van medewerkers. In deze scriptie gaat ze in op de vraag hoe organisaties de uitstroom kunnen reduceren. 

Gemotiveerd personeel

Organisaties hebben vanuit twee perspectieven belang bij gemotiveerd personeel. Gemotiveerde medewerkers leveren betere prestaties en dat komt ten goede aan de kwaliteit van de organisatie. Ten tweede hebben goed gemotiveerde medewerkers het beter naar hun zin en zijn ze daardoor makkelijker te binden. Het verlagen van de uitstroom bespaart kosten, leidt tot minder belasting voor collega’s en tot het behoud van kennis en ervaring. 

Blijven of niet

De belangrijkste redenen voor medewerkers om bij een organisatie te blijven zijn arbeidsvoorwaarden, arbeidsinhoud en ontwikkelingsmogelijkheden. Daarna volgen de baanzekerheid, waardering, imago van de organisatie, sociaal beleid en leidinggevenden. De meeste mensen die zelf ontslag nemen doen dit vanwege beperkte doorgroeimogelijkheden. Ook disfunctioneren speelt een grote rol. Hierbij kan er sprake zijn van zelf ontslag en ontslag door werkgever. 

Betrekken op alle fronten
Aangezien motiveren van medewerkers bestaat uit een combinatie van factoren waar vooral gelet moet worden op de behoeften, prestaties en beloning zou het verstandig zijn de medewerkers te betrekken op alle vlakken waar zij mee te maken krijgen. Daarnaast kan de organisatie tijdens functioneringsgesprekken behoeften van de medewerkers koppelen aan een opleidingsplan. Na een half jaar kan er geëvalueerd worden in hoeverre de doelstellingen van de medewerkers bereikt zijn. Door het POP-gesprek te verplichten laat de organisatie zien dat ze geeft om de ontwikkelingen van de medewerker.


Bron: Scriptiewinkel.nl
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Persoonlijke ontwikkeling wint van vast contract
 Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties
 Loon speelt slechts kleine rol bij betrokkenheid
 Wij-gevoel essentieel voor onderneming
 
 
reacties
 
Wiel Pieters  |   | 
9-02-2008
 | 
19:18 uur
Ik probeer een begeleidingsplan op te zetten voor POP's in het onderwijs. Daar is minder ruimte voor groeimogelijkheden. De motivatie moet daar komen van beter kunnen omgaan met uitdagingen in de werksfeer. In het onderwijs zijn POP's verplicht, maar het thema leeft niet echt en roept soms zelfs weerstanden op. Het valt dan ook niet mee om voorbeelden van good practice in het onderwijs te vinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10