22 januari 2008 -
Of iemand langdurig ziek wordt is nu te voorspellen. Dat beweert IJmert Kant van de Universiteit Maastricht op Zibb. Samen met ABN Amro en Achmea onderzocht de universiteit welke signalen erop wijzen dat werknemers risico lopen op langdurig ziekteverzuim.
Hiervoor werden 12.000 medewerkers van ABN Amro ondervraagd. De werknemers die aangemerkt werden als 'hoog verzuimrisico' hadden zes tot dertien keer meer kans om langdurig te gaan verzuimen.
Begeleiding arbodienst Een ander opvallend resultaat van het onderzoek is dat werknemers die begeleiding kregen van de arbodienst, uiteindelijk 35 procent minder verzuimden dan de werknemers die dergelijke begeleiding niet kregen. Die vroegtijdige begeleiding kost natuurlijk ook geld, 'maar langdurig verzuim is duurder', aldus Kant.
Een loopje nemen met het onderzoek kan nauwelijks, stelt de onderzoeker. "De vragen zijn zo geformuleerd dat je niet weet of je antwoord positief of negatief is." De Balansmeter, zoals de vragenlijst genoemd is, bestaat uit 34 vragen over arbeidsverleden, mentale gezondheid en werkomgeving.
Verschil mannen en vrouwen
Opmerkelijk bij de interpretatie van de antwoorden is het verschil tussen mannen en vrouwen. "Antwoorden van vrouwen en mannen moeten vaak verschillend worden uitgelegd. De rekensleutel is anders," vertelt Kant. "Zo bleken vragen over het aanpassen van de werktijden alleen voorspellend voor het verzuim onder vrouwen. Ditzelfde geldt voor conflicten op het werk. Specifiek voorspellend voor toekomstig verzuim bij mannen bleek fysiek inspannend werk en een chronische ziekte of handicap van de partner."
Oplossing
De vragenlijst zo maar op internet plaatsen is dan ook niet de oplossing, vindt Kant. 'Antwoorden moeten uitgelegd worden. Het is geen eenvoudige optelsom om tot de conclusie te komen of iemand wel of niet risico loopt op langdurig verzuim."
De Universiteit Maastricht, ABN Amro en Achmea hebben inmiddels een joint venture opgericht om een langdurig ziektepatroon te kunnen voorspellen.
Bron:De Financiële Telegraaf, Zibb