17 januari 2008 -
Mannen kijken vaker iemand recht in de ogen wanneer ze een keiharde leugen vertellen dan vrouwen. Mannelijke managers zijn bovendien egoïstischer dan hun vrouwelijke collega's en nemen het minder nauw met ethische normen.
Dat en meer verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden komen naar voren uit het Intermediair Leiderschaps Onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Mannen dichten zichzelf ook meer macht toe dan vrouwen op hetzelfde niveau en ze zijn van mening dat ze grote invloed hebben op de loonsverhogingen van hun medewerkers.
Self entitlement Een belangrijke verklaring voor deze verschillen is wat in de Angelsaksische managementliteratuur 'Self-entitlement' wordt genoemd. Hoe meer macht mensen hebben, hoe meer zij het terecht vinden dat zij die positie - met alle toeters en bellen - verdienen. Dit 'recht op méér' is een drijvende kracht achter veel carrières en wordt in veel organisaties als positief gezien. Toch zijn er ook negatieve aspecten aan zo'n werkhouding. Managers met een hoge score op self-entitlement zijn vaak ontevreden met hun huidige salaris en zijn zij ook minder tevreden met hun werk. Daarnaast vertonen ze veel begrip voor onethisch managementgedrag. En dit zijn vooral mannen. Vrouwelijke managers zetten hun eigen belang minder voorop en denken ethischer.
Dilemma’s
In dit onderzoek zijn verschillende morele dilemma's voorgelegd aan 3.000 jonge hoogopgeleiden, waarvan de helft zelf leidinggeeft. Mag de directie zichzelf een forse loonsverhoging geven als de rest van het personeel al jaren op de nullijn zit? Is het moreel aanvaardbaar als een topmanager zijn chauffeur te hard laat rijden om een vergadering te halen? Bij alle dilemma's gaat het om voorbeelden waarin managers hun eigen belang voorop stellen. Het beeld dat daaruit naar voren komt: de mannelijke manager heeft de soepelste moraal, en hoe hoger hij zit, hoe makkelijker met ethische kwesties wordt omgegaan.