16 januari 2008 -
Contracten met topmanagers lopen steeds korter: in plaats van drie jaar is twee nu vaker de norm. Zo verminderen ondernemingen het risico op een vroegtijdige beëindiging en de daarmee samenhangende ontslagvergoeding (de zogenaamde 'pay for failure').
Bovendien kunnen zo lagere vertrekvergoedingen bedongen worden en komt men tegemoet aan de eisen van het publiek dat soms geshockeerd reageert op de hoge ontslagvergoedingen van bepaalde topmanagers die hun doelstellingen niet eens hebben behaald. Dat zegt Scott Olsen, Global Leader Remuneration Network van PricewaterhouseCoopers naar aanleiding van het rapport 'Global Equity Incentives Survey'.
Liever interne promotie "Het zijn ook vooral topmanagers die extern worden aangetrokken die hoge vergoedingen eisen als ze vroegtijdig moeten vertrekken. Ze willen immers de zekerheden die ze achterlaten om als topmanager in een nieuw bedrijf aan de slag te gaan, compenseren. Dit is veel minder het geval bij managementtalent dat binnen het bedrijf gezocht en gepromoveerd wordt. Bedrijven kiezen dan ook steeds vaker voor het intern promotiepad," aldus Olsen.
Opties en aandelen
Steeds meer bedrijven merken bovendien dat aandelengerelateerde bezoldiging ('equity incentive plans') een positieve invloed heeft op de motivatie en de prestatie van topmanagers en dus op de onderneming. Vandaar dat de bezoldiging steeds vaker bepaald wordt op basis van het behalen van de bedrijfsdoelstellingen.
Aandelenopties blijven de populairste vorm van verloning op basis van equity incentives. Ze worden weliswaar steeds vaker vervangen door 'restricted stock' of 'restricted stock units'. Daarbij wordt de continuïteit van het contract tussen werknemer en werkgever beoogd, en worden vaak bepaalde prestatieniveaus als voorwaarde ingebouwd. Bij Europese bedrijven, is 45 procent van de plannen gebaseerd op het louter in stand houden van de werkrelatie, en 36 procent op indicatoren van operationele prestaties. 24 procent is gebaseerd op marktgebaseerde kerncijfers, zoals Total Shareholder Return, of de stijging van de aandelenkoers.
Bron:Express,be