15 januari 2008 -
Minister Wouter Bos van Financiën geeft op Zibb aan dat hij er zeer voor zou zijn als werkgevers en vakbonden zelf een akkoord sluiten over loonmatiging. Naast de hoge olieprijzen ziet hij te hoge loonstijgingen als een grote risicofactor voor onze economie.
Bos deed geen rechtstreekse oproep aan de sociale partners om de lonen te matigen. Hij vindt dat hun eigen verantwoordelijkheid. Wel hield hij de werkgevers voor dat de kans op een akkoord groter wordt als ze er in slagen de topinkomens in de bedrijven aan banden te leggen. Ze geven dan 'zelf het goede voorbeeld'.
Geen recessie
Bos is niet bang dat de Nederlandse economie in een recessie terechtkomt door de problemen in de Verenigde Staten. De financiële crisis in de Verenigde Staten kan wel enige invloed hebben, maar die is 'buitengewoon bescheiden', verwacht Bos. Net als premier Jan Peter Balkenende, wees hij er op dat Nederland er goed voorstaat, beter dan de andere EU-lidstaten. Hij wees er bijvoorbeeld op dat de Nederlandse economie dit jaar volgens het Centraal Planbureau met 2,25 procent zal groeien. Van stilstand of krimp is nog lang geen sprake.
Bos gaf wel toe met enige spanning uit te kijken naar de jaarcijfers van de Nederlandse financiële instellingen. 'Dan kunnen we zien of ze een grote klap hebben gehad van wat er in Amerika gebeurt.'
Financieringstekort
Mocht de groei toch tegenvallen, dan kan dat leiden tot een hoger financieringstekort. Bos wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat er pas ingegrepen wordt als het tekort in de buurt van de twee procent dreigt uit te komen. Op dit moment is er nog sprake van een overschot op de overheidsbegroting.
Bron:Zibb
Ik begrijp dat er bezuinigt moet worden!
Wat ik dus niet begrijp is om lonen te matigen, terwijl alles veel duurder is en wordt.
Neem nou de olie prijzen voor wie is deze tariefstelling te hoog? De massa! mensen met een laag inkomen. Deze groep heeft het niet ruim en moet al elk dubbeltje omdraaien.
Dat onze fosiele grondstoffen opraken is bekend al jaren. Waarom dan de accijns nog hoger maken, biodiesel en andere alternatieve brandstoffen in eens nog duurder te maken. Dit begrijp ik dus niet??
De overheid moet minder aan zich zelf gaan denken en meer energie steken in alternatieven.
50% brandstof verdijnt naar onze wester buren, u begrijpt toch ook dat wij als europeanen moeten samen werken en meer samen meoten doen als het gaat om brandstof en vervuiling. De VS
denkt aanzich zelf! laten wij europeanen dit ook maar eens doen. Wellicht dat al die verhogingen kunnen stoppen en waar nodig de gewone man die het niet ruim heeft te helpen.
Kosten drukken en winsten verminderen inplaats van lonen