zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top vijf arbeidsmarkttrends voor 2008

14 januari 2008 - Wat is de arbeidsmarkttrend voor dit jaar? Volgens G-Recruitment is de belangrijkste de historisch grote schaarste aan (jong) talent. Een oplossing is misschien dat Nederland steeds interessanter wordt voor buitenlandse professionals.

Alle trends op een rij:


1. Jonge werknemers zijn op
Gezinnen worden kleiner. In de jaren '50 was een gezin met tien kinderen heel normaal; nu is één a twee kind de norm. Gevolg: de komende jaren is er veel uitstroom van 55-plussers, terwijl er onvoldoende jongeren zijn om hen te vervangen. De huidige schaarste is nauwelijks een gevolg van de economische groei, het is een demografisch -en dus duurzaam- feit.

2. Werknemers worden flexibeler
De groep interimmers, ZZP-ers en freelancers groeit aanzienlijk. De Nederlandse arbeidsmarkt is flexibeler geworden. In de periode 2000 - 2004 leidde dit tot een ongekende hoeveelheid ontslagrondes. In deze tijden van arbeidsschaarste zijn de rollen weer omgedraaid en is de werknemer de baas. Interimmers profiteren hier het meest van. Als interimmer kan een vrouw bijvoorbeeld wel drie dagen werken met behoud van een baan op hoog niveau, terwijl diezelfde baan in vaste dienst vaak minstens een vierdaagse werkweek vereist. Wellicht het meest profiteren de hoogopgeleide 30’ers en 40’ers die ad-interim werken: in steeds meer sectoren verdienen zij drie tot vier keer meer dan een werknemer in vaste dienst. 

3. Vacaturesites hebben hun langste tijd gehad
Personeelswerving via advertenties op vacaturebanken is nog steeds éénrichtingsverkeer. Kandidaten vragen echter om persoonlijke communicatie en interactie. Werven met behulp van sociale netwerken komt daardoor snel op. Er is behoefte aan een individuele benadering. Lang leve de headhunter die in de kroeg uw nieuwe managementteam 'werft'! 

4. Externe bureaus steeds belangrijker als wervingskanaal

Tijdens de vorige hausse in 1999 kwam ongeveer 35 procent van de kandidaten via het kanaal van de externe bureaus (detachering/werving&selectie/uitzenden). Nu is dat in vele sectoren maar liefst 80 procent. De bureaus werven beter dan werkgevers. Omdat externe bureaus in de regel voor vrijwel iedere werkgever werven, kan dit voor sommige organisaties strategisch zeer gevaarlijk zijn. De oplossing voor werkgevers is zelf werven, maar dat lukt bijna niemand. Lage budgetten en onwetendheid bij directies zijn de grootste bedreigingen voor personeelstekort. Onwetendheid leidt tot ad-hoc beleid waarbij de eindverantwoordelijkheid ligt bij onkundige, jonge, functionarissen. 

5. Nederland wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlands talent

Technici uit Oost-Europa, ICT-ers uit Azië, accountants uit Taiwan en Spanje. Nederland is door haar stijgende salarissen toenemend aantrekkelijk voor jonge buitenlandse talenten. Bovendien zijn Nederlandse steden zowel knus als internationaal van sfeer. Nederlandse bedrijven staan te springen om goed opgeleid personeel en het buitenland heeft er genoeg. Belangrijke leveranciers van talent zijn landen als Portugal, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika en ook Scandinavië.


Bron: Nieuwsbank.nl, Beet Intermediair
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Reisvergoeding belangrijker dan pensioen
 Krappe arbeidsmarkt vereist andere manier van werken
 Positief bedrijfsimago essentieel in tijden van schaarste
 Buitenlands talent kiest nu wel voor Nederland
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
14-01-2008
 | 
08:38 uur
Leuk artikel, maar het moet wel worden afgezet tegen de situatie van vandaag de dag.
Omdat mijn generatie en de generatie na de mijne de voorkeur gaven aan kleinere gezinnen is er inderdaad een behoorlijke schaarste aan jong talent. Waarschijnlijk blijvend, de grote gezinnen uit de jaren '50 zullen niet snel terugkomen. Aan de andere kant is het maar de vraag of alle werkgelegenheid in ons land behouden blijft. Door de globalisering zal veel werk naar andere landen gaan waar effectiever geproduceerd kan worden. Tomaten kweek je per slot goedkoper en milieuvriendelijker in Spanje dan in Nederland.

Flexibiliteit is het toverwoord nu. Lenigheid zal het toverwoord worden. Bedrijven dienen lenig te worden, dat wil zeggen, zich snel aan kunnen passen aan wisselende omstandigheden. De flexibele medewerker van nu zal plaats maken voor een medewerker die breed inzetbaar is en snel van de ene naar de ander discipline kan wisselen. Mensen opleiden in meerdere disciplines wordt een hot item.
ZZPers en Interimmers zullen inderdaad een belangrijke rol gaan spelen om de ''gaatjes'' op te vullen in de lenige organisaties.

Werven wordt momenteel vervangen door headhunten. Headhunters zoeken naar mensen op netwerksites als Hyves, linkedin en Xing. Door de krappe arbeidsmarkt en de mogelijkheden van Internet is het een hype. Maar als de arbeidsmarkt straks weer minder krap is? Tevens bevalt het veel mensen niet dat berichten die ze plaatsen op Internet door wildvreemden met een ander doel worden gebruikt dan waarmee ze zijn geplaatst. Ook speelt hier de ethische vraag. De reactie is duidelijk, mensen geven zich minder bloot op Internet als ze niet gediend zijn van deze praktijken, de tegenreactie is ingezet en de betrouwbaarheid van deze vorm van headhunten wordt minder.
Het outsourcen van werving en selectie is het begin van het outsourcen van de meeste beheerstaken van HR. HR zal zich in bedrijven en organisaties meer en meer bezig gaan houden met strategie, loopbaanplanning, employeeship.

De aantrekkelijkheid van Nederland voor buitenlanders valt wel mee, de salarissen zijn redelijk hoog, maar de belastingdruk ook. In de tijd dat ik in Duitsland aktief was zag ik meer nederlanders Duitsland in trekken dan omgekeerd. De spaarzame Duitser die in Nederland aan de slag ging deed het vanwege de goede pensioenvoorzieningen, maar ze schrokken wel van de geweldige belastingdruk.

Het is juist die belastingdruk, die door het huidige kabinet weer eens wordt verhoogd, die Nederland wel eens de nek zal kunnen kosten. En dan zijn alle leuke voorspellingen in een keer waardeloos geworden.
C. van Leeuwen  |   | 
14-01-2008
 | 
08:56 uur
Werknemers worden flexibeler. De opmerking dat hoogopgeleide 30'ers en 40'ers 3 tot 4 maal meer verdienen dan een werknemer in loondienst is vanuit de geschreven context onjuist. Vergeten wordt dat lasten hoger zijn (verzekeringpremies) en er door de zzp'er gereserveerd dient te worden. Opdrachten sluiten vaak niet op elkaar aan. Bij arbeidsongeschiktheid is het zelden toegestaan dat de zzp'er zelf voor vervanging mag zorg dragen waardoor zijn omzetstroom zou continueren. Verzekeringsmaatschappijen dekken slechts deels op basis van het verzekerde inkomen bij arbeidsongeschiktheid. De opgebouwde reserves zijn dan ter aanvulling of opvang noodzakelijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10