zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat managers kunnen leren van Barack Obama

11 januari 2008 - De Financial Times noemt Barack Obama de Amerikaanse presidentskandidaat van wie managers het meeste kunnen opsteken. CEO’s kunnen nog heel wat leren van het oratorisch talent van deze democratische politicus zo meldt Express.be.

Bovendien zijn werknemers vaak net kiezers: ze zijn de weg kwijt na het zoveelste veranderprogramma van de zoveelste manager. Ze zien managers komen, herstructureren , weinig bereiken en weer gaan. Werknemers zijn dan ook altijd op zoek naar iemand die écht leidt. Iemand al Obama? 



Compensatie

Zijn toespraken zijn in ieder geval nu al historisch. Bewijs daarvan is hoe hij Hillary Clinton's sneer omtrent zijn zogenaamd wekken van 'valse hoop' tackelde na de bekendmaking van de uitslagen in New Hampshire. "In het onwaarschijnlijke verhaal dat Amerika heet, is er nooit iets vals geweest aan hoop," zei Obama tijdens zijn concessiespeech. Maar hij heeft meer: 

1. Bedachtzaamheid

Obama wekt altijd de indruk diep te hebben nagedacht over wat hij zegt. Hij zegt wat hij denkt en steekt geen verhaaltjes af die op dat moment goed uit lijken te komen. Dat is ook van belang in de zakenwereld, waar vele CEO’s zich echter eerder gedragen als de Republikeinse kandidaat Mitt Romney: aanreiken van kwakzalversoplossingen en hete kwesties aanboren, net wat het publiek op dat moment graag wil horen. 

2. Onbaatzuchtigheid
Barack Obama is ambitieus maar hij bezit ook een grote dosis empathie. Hij wekt de indruk goed te kunnen luisteren, ook naar mensen die er een andere mening op nahouden dan hijzelf. Hij probeert nooit zijn mening aan anderen op te dringen, maar roept hen op om zich achter een gemeenschappelijk doel te scharen. Hier kunnen topmanagers die vaak alleen nog bezig zijn met hun eigen carrière iets van opsteken. 

3. Vertelkunst

Barack Obama is een verhalenverteller. Dat lijkt voor velen een tweederangstalent, een kwaliteit die leuk maar niet essentieel is. Maar juist met zijn vertelkunst weet de politicus vaak zijn gebrek aan ervaring te compenseren. In tegenstelling tot speechen, kan vertelkunst wel worden aangeleerd. Ook dat is belangrijk voor bedrijfsleiders. Vele CEO's staan of vallen met de manier waarop ze hun verhalen aan de man te brengen. Het gaat dan niet enkel om verhalen voor investeerders en analisten, maar ook voor werknemers die moeten worden aangemoedigd om de bedrijfsdoelstellingen waar te maken.


Bron: Financial Times, Express.be
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Test: Bent u een goede spreker?
 Negen tips om inspirerend te spreken
 Vijf tips voor een ijzersterke toespraak
 Leider wordt geboren, niet gemaakt
 
 
reacties
 
Marijke Van de Venne  |   | 
15-01-2008
 | 
19:28 uur
De verschillende capaciteiten van echt leiderschap kan je niet 'aanleren'. Het gaat erom jezelf echt te leren kennen en volkomen authentiek te reageren, zonder de situatie te willen controleren. Zolang je ego de touwtjes in handen heeft voelen mensen zeer goed aan dat er iets niet klopt en volgen niet.
J. Ricks  |   | 
16-01-2008
 | 
13:57 uur
Het is verfrissend om eens iemand te zien als Obama. Ik heb niet het idee dat zijn vertelkunsten iets moeten compenseren. Hij komt lang niet zo paniekerig en emotioneel over als Clinton. Hij komt ook niet over als een poppenkastpop zoals Bush. Hij is misschien wel jong om presitent te worden, maar 46 is niet echt jeugdig en hij is al sinds 2000 bezig om via de senaat naar de top te klimmen.

Wat je van hem kunt leren?
Ga ervoor!
Ben energiek.
Ben niet alleen een facade, maar ben ook mens.
guillermo jose mangot  |   | 
13-02-2008
 | 
18:55 uur
hij niet de persoon die usa kan helpen ,in de opbouw van de zoals amerika zou eruit kunnen zien.bovendien loopt hij gevaar dat net zoals martin l king is gebeurd toen.usa nu 2008 loopt niet warm voor een persoon zoals obama.als clinton niet word,dan loopt usa de boot mis.alles zal vlugger ten ondergaan ,want met mccain gaan we de verkeerde kant op.
Dalet  |   | 
3-03-2008
 | 
20:38 uur
Ik vind Obama een natuurtalent. Hij gooit niet met moddeer. Dit maakt hem zelfverzeker overkomen als zelfverzekeerd. Hij is een verbaalgenie, zeer goed geartikuleerd. Perslot van rekening zijn het woorden die je maken of breken. Met woorden schep je kansen en open je de harten van mensen. De conservative politiek moet nu plaatsmaken voor nieuwe politiek. De Clintons en McCain hebben denkbeelden die te oud zijn. Obama als president van Amerika is goed voor America en de rest van de wereld. Ik heb het vemoeden dat hij instaat is Cuba en Iran open kan maken voor verandereingen. Die hoop geeft hij wel en kan hij wel geven voor zowel het westen als het (midden)oosten. Een wereldmanager. Iets wat wij hier in Nederland moeten leren. Namelijk spreken om harten te winnen. Ik heb een spreuk gelezen in de Bijbel die als volgt luidt: ''wie wijs is wint harten, een dwaas is steeds een dreigent onheil met zijn woorden''.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10