10 januari 2008 -
Ict'ers lopen salarisgroei mis door outsourcing. Uitbestedingspartijen willen immers een zo laag mogelijke prijs bieden aan bedrijven en daarom moeten de kosten, waaronder de salariskosten, omlaag. Dit meldt Computable.
Outsourcingsdeals worden tijdens de salarisonderhandelingen gebruikt als middel om de salarissen van de werknemers minimaal te verhogen. Vakbondbestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten merkt dat bedrijven bij uitbestedingsovereenkomsten te maken hebben met een grote prijsdruk. "Bedrijven willen een zo laag mogelijke prijs te bieden, en daarom moeten ze de kosten matigen."
Salarisschaal
Verder komen de werknemers van een bedrijf met een outsourcingsovereenkomst vaak bij de dienstverlener in dienst. "En deze mensen moeten worden ingepast in de bestaande salarisschalen van de dienstverlener. Die merkt dat het salaris van de nieuwe werknemers niet in de salarisschalen van het bedrijf past, waardoor het salaris van die werknemers naar boven moet worden afgerond", zegt Van Hees. "Vakbonden komen hierdoor in een spagaat. Bedrijven zijn te happig op het binnenhalen van outsourcingsdeals en knijpen teveel op de prijs."
Drukmiddel
Ook wordt met outsourcing gedreigd als een bedrijf niet aan de salariseisen wil voldoen, stelt Nico Paschier, vakbondbestuurder bij CNV Dienstenbond.
Van Hees denkt dat het outsourcen van afdelingen het komende jaar een grote vlucht neemt. Toch denkt hij dat het salaris ook zal stijgen. "In de algemene beschouwingen is gezegd dat de koopkracht zich zal herstellen. Daarvoor moet het loon het komende jaar omhoog."
Bron:Computable