9 januari 2008 -
Het blijkt dat beloning een minder belangrijke rol speelt in de werknemerbetrokkenheid. Werk-engagement wordt immers vooral intrinsiek gestuurd. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen Management School en Hay Group.
Een interessante, uitdagende baan die bovendien voldoende autonomie biedt, is hierbinnen een topprioriteit. De onderzoeksresultaten bevestigen het klassieke onderscheid tussen intrinsieke `motivatoren` en extrinsieke `hygiënefactoren`. Weliswaar voorkomt voldoende aandacht voor hygiënefactoren zoals salaris, baanzekerheid en werkomstandigheden ontevredenheid, deze aandacht zorgt er niet voor dat werknemers een positieve werkattitude ontwikkelen of bereid zijn om extra inspanningen te verrichten. Hiervoor zijn intrinsieke motivatiefactoren nodig zoals erkenning, persoonlijke groei en verantwoordelijkheid.
Van bureaucratie naar dynamiek
Voor het hr-beleid binnen organisaties betekent dit een uitdaging in termen van organisatie- en jobdesign. Bureaucratische designs zullen hierbij plaats moeten maken voor vlakke, tijdelijke, projectmatige, crossfunctionele, teamgerichte of andere dynamische ontwerpen. Binnen deze designs moet ook de manier van leiding geven anders ingericht worden.
Bron:MD Weekly
Leuk dat ze daar nu nog onderzoek naar doen.
In Eindhoven stonden 2 fabrieken die een levende getuige waren van dit betoog. Philips en in mindere mate DAF.
Bij Philips waren de werknemers na jaren van reorganisaties en incrimpingen en sluitingen, nog niet voor stakingen, omdat dat het bedrijf zou schaden.
Het is zo jammer dat modern HR denkt dat je met een hoog salaris en een auto van de zaak ook loyaliteit kunt kopen. Misschien een afgeleide van het feit dat in bepaalde kringen vriendschap afhankelijk is van van iemands bezittingen.