zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om te onderhandelen over prestatieloon

8 januari 2008 - Bedrijven en de overheid hanteren geregeld een prestatieloon of bonus. Waar moet u op letten als u onderhandelt over dit variabele deel van uw salaris? Tien tips van Intermediair.

1. Vraag uw baas specifiek te zijn


Zorg dat u weet waar hij over praat. Stel, hij zegt dat uw bonus tien procent van je jaarsalaris is, wat ziet hij dan als jaarsalaris? Is dat netto, bruto? Het kan twaalf maanden zijn met vakantiegeld of veertien maanden met een vaste dertiende maand. In geld en percentages kan dat nogal wat schelen.

2. Alles of niets?
Vraag goed hoe het beloningssysteem in elkaar steekt. Krijgt u alles als u uw doelstelling haalt en helemaal niets, zelfs niet als u er nét onder zit? Probeer de beloning dan proportioneel te maken: zodat als u de helft haalt, u dan ook de helft van de bonus krijgt.

3. Zijn de doelstellingen reëel?
Probeer extremen eruit te filteren. Het is niet normaal als u als starter een bonus krijgt van 30 procent van uw jaarsalaris als u een omzetverdubbeling realiseert. Dan moet er een belletje gaan rinkelen.

4. Streef naar een zo hoog mogelijk vast salaris
Over een hoog vast salaris krijgt u ook vakantiegeld en pensioenopbouw. Daarnaast heeft u in een nieuwe baan altijd een inwerkperiode nodig. Het is moeilijk van tevoren te zien of u tot uw recht zult komen in het bedrijf. Stel uw baas eens voor om het prestatieloon pas over een half jaar in te laten gaan, dan kunt u zich eerst inwerken in het bedrijf. Het eerste halfjaar zou u dan een hoger vast salaris kunnen krijgen.

5. Heeft u invloed op de grondslagen van het systeem?
Hangt een bonus af van de resultaten van uw team, probeer dan in te schatten of u daadwerkelijk invloed hebt op het functioneren van dat team. Heeft u geen invloed, dan is het niet helemaal eerlijk als u mee moet delen in de beoordeling van deze groep.

6. Een bonus kan ook een opleiding zijn
Wilt u graag cursussen doen? Dan zou u kunnen bespreken of een bepaalde opleiding niet een bonus zou kunnen zijn in plaats van geld. Als u uw target haalt, is het voor de werkgever extra belangrijk om in u te investeren.

7. Teken nooit meteen een contract
Het is nooit verstandig een contract meteen te tekenen. Neem een kopie mee naar huis en overleg met mensen die er verstand van hebben. Mocht de baas hier bezwaar tegen hebben, vraag dan een blanco exemplaar mee (zonder ingevulde bedragen, dus).

8. Leg contact met een toekomstige collega
Vraag of u in contact kunt komen met een toekomstige collega of uw afdelingsmanager in spé. Met hem of haar kunt u uw aangeboden targets doornemen. Zijn die realistisch of niet, als u ze vergelijkt met de prestaties die anderen in een soortgelijke functies behalen?

9. Vraag hoeveel targets er worden gehaald
Aan de hand daarvan kunt u inschatten of uw targets haalbaar zullen zijn of niet.

10. Reken u niet rijk
Als u uw targets niet haalt, dan wordt u commissie of prestatieloon ook niet (helemaal) uitbetaald. Vaak rekenen mensen erop dat ze de extra bonus krijgen, terwijl dat door allerlei omstandigheden misschien niet zo kan zijn. Sluit dus liever geen hypotheek af op basis van uw vaste en je flexibele salaris. U kunt alleen met zekerheid rekenen op het vaste deel van uw salaris, de rest is immers altijd extra.


Bron: Intermediair
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Prestatieloon werkt
 Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer prestatieloon
 Steeds meer prestatieloon
 Tien tips voor succesvolle onderhandelingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10