7 januari 2008 -
CNV-voorzitter René Paas heeft geen boodschap aan geheime afspraken tussen kabinet en werkgevers over versoepeling van het ontslagrecht. Bernard Wientjes liet zaterdag in de Telegraaf weten dat afspraken hierover zijn geschonden.
Paas is nog steeds ontstemd dat door dit soort geheime deals, buiten het CNV om, maanden zijn verprutst met gedoe over het ontslagrecht. Paas: "In 2007 zijn kansen gemist, laten we in 2008 als kabinet, werkgevers en werknemers alles doen om honderdduizenden mensen aan werk te helpen."
Akkoord
Voor de zomer hebben sociale partners een participatie akkoord getekend. Dat dit door geheime deals en daardoor uiteenlopende agenda's niet tot maatregelen heeft geleid is slecht voor honderdduizenden werklozen en slecht voor Nederland.
Mensen aan het werk helpen
De commissie Bakker kan de draad van een half jaar geleden weer oppakken en met een plan komen dat honderdduizenden mensen aan werk helpt. Dat is ook nog steeds de inzet van het CNV. Paas heeft de commissie Bakker al per brief laten weten dat hij en zijn commissie op het CNV kunnen rekenen, omdat ‘het aan werk helpen van mensen prioriteit voor het CNV heeft. Wij willen het 'granieten bestand' van langdurig werklozen niet accepteren en willen hier met heel concrete voorstellen iets aan doen. De tijd van ruzie maken en rapporten schrijven is voorbij, het gaat nu om daden."’
Wát een moeilijk gedoe over ontslagrecht.
De oplossing is héél simpel en kan pér direct ingaan. Je kan bij een sollicitatiegesprek toch onderling afspreken wat voor arbeidsoverenkomst er afgesloten wordt? Als sollicitant en werkgever in spé er tijdens het sollicitatiegesprek er niet uitkomen dan gaat de deal toch gewoon niet door?
Een ieder is toch vrij wat er onderling wordt beklonken? Je legt per individu (arbeidsovereenkomst) vast wat men heeft besproken, nét áls in het cafetarissysteem bij de cao voor woningcorporaties.
Mensen: succes! En ik hoor wel of het probleem van het ontslagrecht is opgelost!
Het is opnieuw duidelijk dat dit kabinet niet aan regeren toe komt en gewoon vieze spelletjes speelt. Dat de bonden een verlengstuk zijn van de PvdA, dat wisten we al langer.
Maar ja, als partijpolitiek belangrijker is dan het landsbelang, dan horen deze dames en heren niet in het kabinet thuis en hoort dit kabinet niet te bestaan. Ook draaikont Bos moet eens inzien dat je soms maatregelen moet nemen die nodig zijn en niet steeds alles maar weer vooruit schuiven vanwege de angst dat kiezers naar een andere partij lopen.
De achterkamertjes van Den Haag zijn weer druk bevolkt, maar aan het oplossen van problemen wordt niet gewerkt.
En ondertussen zijn duizende mensen, werklozen, uitzendkrachten, juist de achterban van de PvdA de dupe van het uitblijven van besluiten en het niet nakomen van afspraken.
Ron Ladage
|
|
13
-
01
-
2008
|
15
:
13
uur
We geven de politiek steeds de schuld en we weten ook dat de politiek en deze regering zeker geen positieve bijdragen zullen leveren aan ons land.
Toch vind ik het wat kort door de bocht om daar de schuld te leggen.
Werkgevers worden in de S.E.R. vertegenwoordigd door hun verenigingen (VNO/NCW, AWVN en MKB) en de werknemers door de vakverenigingen.
We hebben ter maken met belangen en vaak met tegengestelde belangen. Vanuit de S.E.R. komt er dan een advies aan de regering.
Bij het ontslagrecht is dat duidelijk niet gelukt. Vakbonden zouden met de PVDA heulen, maar hoe zit dat dan met het CNV, die vanuit de Christelijke achtergrond geen binding hebben met links, maar met CDA en Christen Unie.
Dhr. Wientjes, bekent van zijn prikkelende uitspraken, weet heel goed wat zijn uitspraken veroorzaken bij de vakverenigingen.
Donner heeft zeker met de werkgevers zitten praten (achterkamertje) en de PVDA heeft na de installatie van de regering aan zijn kiezers laten zien, dat ze alle beloften weggegooid hebben. Zeker naar de vakbond FNV konden ze deze afspraak niet schenden.
Dit kon er dus niet bij.
Werkgevers en werknemers hebben niet de kans genomen om een eensluidend advies te krijgen en zijn nu overgeleverd aan de grillen van onbekwame politieke leiders.
Helaas wanneer je gulzig bent, dan haal je niets binnen en je verstoord voor jaren een goed overleg.
Het volk bepaalt wat voor een regering we krijgen en het volk vindt alles goed.
En dit volk vindt echt alles goed, in opstand komen dat doen de Nederlanders niet meer…
Pim Fortuijn is alweer een paar jaar begraven en de oude politiek heeft ook de nieuwe politiek onder de grond gekregen. Zo houden de politici zich in leven!
Helemaal mee eens, het grootste talent van politici is overleven. Hoe, dat maakt ze niks uit, het gaat om macht en persoonlijk aanzien, niet om wat het beste is voor het land.
Het CNV zou banden hebben met het CDA, maar het lijkt erop dat ze meer met de PvdA heulen.
Het centraal overleg zal wel weer vastlopen, het optimisme van Balkende ten spijt.
Wat opvalt is dat Balkenende en Bos nu allemaal mooie woorden uitbraken op de nieuwjaarsbijeenkomsten, grote plannen, WK 2018, groot project in de Noordzee. Het lijkt me opnieuw een poging hun falen te verbergen.
Ja, het wordt opnieuw tijd voor andere politiek, andere politici.
Henk van Ouwerkerk
|
|
14
-
01
-
2008
|
12
:
30
uur
Heer de Beer, u staat niet alleen in uw mening. Mét álle respect hóór maar ik wil dan wel tegen u zeggen: help us you can do it!
Ad de Beer
|
|
14
-
01
-
2008
|
14
:
31
uur
@Hebk van Ouwerkerk,
Helaas ambieer ik geen verdere loopbaan in de politiek. Ik ben er ook niet geschikt voor.
Ik ben niet knap, al zie ik er niet echt lelijk uit. Ik kan Joop den Uyl niet citeren.
Maar bovenal heb ik moeite met liegen, ik kan maar moeilijk feiten verdraaien, ik ben niet narcistisch.
En, de Balkenende norm speelt me uiteraard ook parten.
Maar indien U andere voorstellen heeft waarop ik mijn democratische rechten wel zou kunnen uitoefenen, dan houdt ik me aanbevolen.