7 januari 2008 -
Hoewel er allemaal wetten in het leven zijn geroepen om ouderen op de arbeidsmarkt te beschermen, is de houding van Britse werkgever ten opzichte van oudere (en jongere) werknemers helemaal niet veranderd.
Het lijkt er zelfs op dat leeftijdgerelateerde spanningen alleen maar toenemen en er binnen afzienbare tijd nog vaker op leeftijd dan op sekse gediscrimineerd zal worden. Dit blijkt uit Brits onderzoek van Croner onder 2000 werknemers. Een vijfde van de respondenten zegt wel eens gediscrimineerd te zijn vanwege hun leeftijd. Dit is drie procent meer dan het aantal dat zich wel eens gediscrimineerd voelde op basis van zijn/haar sekse. Leeftijd en sekse zijn bovendien de onderwerpen waarover mensen op het werk het meest gepest worden.
Het aantal zaken dat voor de arbeidsrechter uitgevochten wordt, is het afgelopen jaar gestegen met vijftien procent. Nu nog gaan de meeste zaken om seksegerelateerde thema’s, de verwachting is dat het aantal leeftijdsgerelateerde zaken heel snel alle andere discriminatiezaken (inclusief ras, seksuele geaardheid, religie, handicap) zal overtreffen.
Bewustwording
Deze resultaten bevestigen bevindingen van het Employers Forum on Age, dat afgelopen najaar meldde dat men zich steeds bewuster wordt van leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Uit hun onderzoek bleek dat meer dan acht van de tien Britten weet dat het verboden is om onderscheid te maken tussen leeftijdsgroepen op het werk, maar eveneens dat maar liefst zestien miljoen werkenden het laatste jaar getuige was geweest van dergelijke discriminatie. Hoewel seksegerelateerde zaken vaker uitgevochten worden voor de rechter, wordt leeftijdsdiscriminatie vaker waargenomen.
Werkgevers moeten zich er van bewust worden dat termen als ‘te jong’ of ‘te oud’ simpelweg geen enkele rol mogen spelen in het aannemen of ontslaan van personeel
Meer mensen niet dan wel slachtoffer
Maar er is ook goed nieuws. Uit het onderzoek van Croner blijkt dat driekwart van de respondenten nooit persoonlijk het slachtoffer is geworden van discriminatie op basis van leeftijd, sekse, ras, religie, seksuele geaardheid of handicap. Meer dan acht van de tien is nooit gepest op grond van een van deze onderwerpen.
Niet verrassend is dat meer vrouwen dan mannen zich gediscrimineerd voelen op basis van hun sekse: een vijfde van de vrouwen versus vier procent van de mannen. Bij leeftijdsdiscriminatie speelt de sekse geen rol: elf procent van de vrouwen en tien procent van de mannen heeft dit ooit meegemaakt.
Slechts drie procent van de respondenten zegt weleens gediscrimineerd te zijn vanwege hun ras of handicap, twee procent vanwege hun seksuele geaardheid of religie.
Vaak klopt het niet wanneer we landen met elkaar vergelijken.
Helaas is dit heel herkenbaar en geldt het voor Nederland, België en Duitsland.
Het zal met de cultuur van de werkgever te maken hebben.
Het gaat om geld verdienen en niet erkennen dat werknemers, daar een goed en groot aandeel in hebben.
De mens centraal is en blijft het wondermiddel voor echte goede resultaten ini bedrijven.