zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese manager gelooft dat aarde nog te redden is

28 december 2007 - 59 procent van alle bedrijfsleiders in Europa gelooft dat de strijd om de aarde te redden nog geen verloren zaak is. Alleen Duitsers houden er een andere mening op na: 86 procent denkt dat de opwarming van het klimaat niet meer kan gestopt worden.


Dit blijkt uit de jaarlijkse UPS Buisiness Monitor. Naast hun bezorgdheid over de onherroepelijke trend van de opwarming van de aarde gelooft bijna hetzelfde percentage bedrijfsleiders in Duitsland dat de milieuproblemen echt zijn en niet worden overdreven (83 procent). Deze keer gaan de topmanagers in heel Europa akkoord (75 procent). Dit betekent echter dat een aanzienlijke minderheid van de bedrijfsleiders – een kwart van de ondervraagden (23 procent) – meent dat het allemaal maar lucht is. In België, Italië (beide 29 procent) en het Verenigd Koninkrijk (27 procent) staan de respondenten het meest sceptisch tegenover de ernst van de milieuproblematiek. De respondenten in Nederland zijn gematigder met 21 procent. Zoals verwacht zijn de respondenten in Duitsland het minst sceptisch: slechts zeventien procent denkt dat de problemen worden opgeblazen en mettertijd wel zullen overwaaien. 



Groen

Hoewel zowel Duitsland als Zweden allebei bovenaan staan in de Europese rangschikking van groene landen, elk met de steun van 23 procent van alle respondenten, hadden de bedrijfsleiders in Duitsland duidelijk een voorkeur voor hun thuisbasis, want ze gaven zichzelf bijna de helft (48 procent) van het totaal aantal stemmen. De respondenten in Nederland vinden zichzelf ook het meest milieuvriendelijk (27 procent). Respondenten in België (31 procent), het Verenigd Koninkrijk (26 procent) en Italië (25 procent) hadden de hoogste dunk van het milieubeleid van Zweden, waardoor dat land samen met Duitsland op de hoogste podiumplaats mocht. 

Vuilste land is Italië

Met veertien procent van de stemmen ontpopt Italië zich als het vuilste land van Europa. Opmerkelijk hierbij is dat een derde van de bedrijfsleiders in Italië bij deze vraag ook voor Italië heeft gestemd. Hierdoor staat Italië boven Griekenland, dat met elf procent de tweede plaats inneemt, en Rusland (negen procent) als het minst groene land in Europa. 

Controle

Wat de controle op het milieu betreft, hebben de bedrijfsleiders in Europa het meeste vertrouwen in de EU (43 procent) om verplichte milieunormen voor de industrie uit te vaardigen. De EU kan op erg veel steun rekenen van bedrijfsleiders in Nederland, België en Spanje (respectievelijk 68 procent, 65 procent en 55 procent). In schril contrast met anderen in Europa hebben topmanagers in het Verenigd Koninkrijk maar weinig vertrouwen in de EU als ‘normsteller’ (achttien procent). Zij wenden zich liever tot de nationale overheid (43 procent). Anderzijds hebben bedrijfsleiders in Europa voor het bepalen van groene normen ook geen vertrouwen in beroepsverenigingen (slechts zes procent) of milieu-ngo’s (drie procent).

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Klimaatstrategie lijkt vaak opportunistisch
 Klimaatverandering creëert nieuwe managementbanen
 CEO optimistisch over economie, niet over klimaat
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
28-12-2007
 | 
07:25 uur
Natuurlijk zijn we met z'n allen een beetje te veel CO2 aan het uitstoten, maar of daardoor de wereld zal vergaan is maar de vraag.
Er zijn ook wetenschappers die het als een normale cyclus zien, een paar miljoen jaar terug was er ook sprake van een broeikas effect.
De politiek overdrijft het probleem ook behoorlijk naar mijn mening, al was het maar om extra belastingen te kunnen heffen en auto's te kunnen pesten. Andere zaken die het milieu belasten krijgen geen aandacht omdat ze politiek gevoelig liggen.
Ik denk ook niet dat de politiek in staat is het broeikas effect te stoppen, uiteindelijk zal het zichzelf opheffen, de natuur herstelt zich altijd
Chris Stapper  |   | 
30-12-2007
 | 
13:53 uur
Ik heb me hier recent over laten inlichten en er zijn twee dingen aan de gang:

1) de aarde verwarmt uit zichzelf, dit heeft niet per se direct te maken met co2 uitstoot, dit is gewoon een natuurlijke tendens.

2) de aarde verwarmt door co2 uitstoot. Er is een verband aangewezen tussen de co2 in de lucht en de temperatuur van de aarde.

Dit lijkt met elkaar in conflict, maar wat er eigenlijk staat is dat de aarde aan het verwarmen is en dat een deel van de oorzaak is dat er meer co2 in de lucht is.

Een van de problemen is dat de oceanen een deel (40%) van de co2 uitstoot opnemen. Maar zodra de aarde te ver opwarmt kunnen de oceanen niet zoveel co2 meer opnemen en zullen ze het op termijn gaan loslaten en daardoor enorm bijdragen aan de co2 uitstoot.

Of de mens in dit gigantische natuurspel een rol kan spelen is inderdaad de vraag. Maar het is net als met stemmen. Als je jouw stukje werk doet, dan kan het er alleen maar beter op worden.
G.S.Lens  |   | 
31-12-2007
 | 
16:31 uur
De hoeveelheid CO2 is in 150 jaar met bijna 30% toegenomen. Van 270 ppm naar 350 ppm. Dat lijkt heel veel.
Keer het eens om; 270 ppm CO2 wil zeggen 999730 ppm zijn geen CO2. Bij 350 ppm worden dat 999650 ppm. Dus de hoeveelheid ppm anders dan CO2 is afgenomen met 0,0019%. Zou hier een katastrofale klimaatverandering uit kunnen voortkomen? Het belangrijkste broeikasgas is waterdamp. Dit bepaalt voor 65 tot 95% het broeikaseffect. Dit wordt bij de berekeningen vrijwel altijd veronachtzaamd. Mensen hebben in ieder geval geen invloed op de hoeveelheid waterdamp.
De klimaatverandering is van een orde waar mensen geen invloed op hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10