21 december 2007 -
Veel organisaties voelen zich momenteel gedwongen nieuwe medewerkers via extra salaris binnen te halen. Bovendien heeft 70 procent van de grotere organisaties de indruk dat medewerkers opstappen juist vanwege het salaris.
Dit komt naar voren in het beloningsonderzoek van het HRpraktijk Panel dat afgelopen maand is gehouden onder ruim 600 P&O’ers. Werkgevers beginnen de voortdurende arbeidsmarktkrapte steeds meer aan den lijve te ondervinden. Van de deelnemers aan het onderzoek voelt 62 procent zich ‘soms tot regelmatig’ gedwongen om salarissen extra te laten stijgen om voldoende nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken.
Werkgever wil snel klaar zijn
Volgens Rolf Baarda, directeur van het gelijknamige in belonen gespecialiseerde bureau, wil die 62 procent 'snel klaar' zijn. "Dit heeft een enorm prijsopdrijvend effect. Dat ondervinden met name bedrijven die op korte termijn in medewerkers investeren, ofwel vrijwel alleen met salaris. Zij zullen tegen de grootste loonstijgingen aanlopen."
Speciale bonussen
Driekwart van de organisaties maakt overigens geen gebruik van extra middelen zoals leaseauto’s of speciale bonussen voor het werven van nieuwe medewerkers. "We dienen steeds meer de vraag te stellen, wat nu precies beloning is," merkt beloningsdeskundige Andries Bongers op. "Medewerkers kijken te veel alleen naar het schaalsalaris en niet naar de bijdrage van de werkgever aan bijvoorbeeld pensioen, studie en ouderschapsverlof."
Opstappen
Hoe groter de organisaties zijn, hoe vaker men de indruk heeft dat medewerkers opstappen vanwege het salaris (70 procent); de kleinste bedrijven hebben hier weinig last van (22 procent). "Uit onderzoek is gebleken dat het salaris bij een andere werkgever zo'n tien tot vijftien procent hoger moet zijn om als belangrijke vertrekreden te gelden," aldus Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden en regelingen van Rabobank Nederland. "Kleine organisaties bieden vermoedelijk sneller het gevoel een hechte 'community' te zijn."
Binden Als belangrijkste middelen om medewerkers te binden noemen de respondenten het bieden van betere loopbaanmogelijkheden (43 procent), meer loopbaanbegeleiding (30 procent) en meer invloed op eigen functie-inhoud (27 procent). Een beter salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden worden veel minder ingezet, respectievelijk zestien en vijftien procent.
Bron:HR Praktijk