Opvoeding verandert, leiderschapsstijl moet mee veranderen
10 december 2007 -
Werknemers en leidinggevenden zijn het product van hun sociale context. Maar hedendaagse managementlitteratuur houdt daar nog onvoldoende rekening mee. In de zeventiger jaren waren managers meestal blanke mannen, opgegroeid in families waar alleen de vader voor het gezinsinkomen zorgde. Tegenwoordig zijn er juist meer gezinnen waar een alleenstaande moeder aan het hoofd staat. Zo staat te lezen op Express.be.
Gedeelde autoriteit
Veel van de huidige managers zijn nog opgegroeid in traditioneel familieverband, in tegenstelling tot de meeste werknemers die nu de arbeidsmarkt betreden. Dat is het uitgangspunt van Michal Maccoby, auteur van het boek 'The Leaders we need', uitgegeven door Harvard Business School Press. Volgens de auteur is de nieuwe generatie werknemers opgegroeid in een familieverband waar de autoriteit vaak gedeeld werd tussen beide ouders en waar geen dominante vaderfiguur aanwezig was. Een ander onderbelicht fenomeen in de huidige managementliteratuur is de intrede van de vrouw in de werkomgeving. Vrouwen bereiken bovendien steeds vaker de top van het bedrijf.
Eeuw van de kenniswerker
De eeuw van het zogenaamde kenniswerken heeft de regels van klassiek leiderschap volledig overhoop gegooid: de stevige bureaucratie met een eenzijdig personeelsbestand waar de weg naar de top bijna een wiskundige zekerheid was, is vervangen door een interactief werknemersbestand dat wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid, bereidheid tot constante verandering en over de vaardigheid beschikt om snel met anderen relaties aan te gaan binnen vrijwel zelfbedruipende teams. Vooral de generatie die is opgegroeid met het spelen van videogames in een globale omgeving, voelen zich thuis in de globale economie.
Deze generatie zoekt in leiderschap geen vaderfiguur maar een rolmodel, dat hen als collega's beschouwt en hen inzet voor zinvolle projecten. Volgens Maccoby zijn de tijden en de mensen veranderd en moeten leiders zich daar dringend van bewust worden.
Bron:Financial Times, Express.be
''zelfbedruipende teams'', het verdwijnen van de pyramidale infrastructuur ten voordele van een horizontale, bereidheid tot constante verandering... is Maccoby de mosterd niet gaan halen bij Ricardo Semler?