10 december 2007 -
Zelfbedrog tot zelfs ontkenning van de realiteit vormen onderdeel van het profiel van succesvolle leiders. Dat schrijft executive coach Marshall Goldsmith in zijn essay 'The Success Delusion'. Executives besteden abnormaal veel belang aan het behouden van de controle over hun eigen toekomst en lot en overtuigen zichzelf dat hun succes een gevolg is van hun wil en talent. Geluk en omstandigheden hebben in hun ogen amper invloed.
Opgeblazen ego
Volgens Goldsmith is dit een winnende attitude: een opgeblazen zelfbeeld creëert het zelfvertrouwen dat nodig is om moeilijke taken tot een goed einde te brengen. Probleem is dat zulke krachtige gedachten ook een keerzijde hebben; waardevolle feedback wordt bijvoorbeeld vaak eenvoudigweg genegeerd. Zulke leiders doen er goed aan dit probleem onder ogen te zien en ernaar te handelen, aldus Goldsmith, want al te vaak wordt kritiek gewoon weggelachen. De auteur richt zijn boodschap tot egocentrische leiders - velen onder hen zullen zijn raad dus waarschijnlijk in de wind slaan. Jonge werknemers krijgen middels het essay echter wat goed advies over hoe ze zo'n baas aan moeten pakken.
Bron:Magazine of the Rotman School of Management, Express.be
Zulke managers vind je bij hen met een psychopathologische en narcistische persoonlijkheidstoornis. Het genoemde succes gaat over de ruggen van de medewerkers. Het verloop in zulke organisaties is groot, door de verborgen intimidatie en misbruik van macht.
De Canadese psychiater Robert Hare heeft daar goede lijstjes voor gemaakt, en dat helpt om verborgen intimidatie en machtsmisbruik te begrijpen en onderkennen. Op mijn website verzamelde ik meer onderzoek en tips hierover. www.everyoneweb.com/intimidatie