Vooral ict’er is onveilig bezig op sociale netwerken
5 december 2007 -
Ict-professionals gebruiken twee keer zo vaak sociale netwerksites dan andere ict-gebruikers in een organisatie. Zij nemen het daarbij niet zo nauw met de online beveiliging. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft en het ict-beveiligingsbedrijf Facetime. Een vijfde van de ict'ers heeft via deze sites contact gehad met een onbekende. En zeventien procent heeft weleens een applicatie gedownload, zonder eerst gecontroleerd te hebben of deze wel veilig was.
Persoonlijke informatie
Ondanks dat ze beter zouden moeten weten, zijn ict'ers makkelijk met het vrijgeven van persoonlijke informatie via sociale netwerksites. 40 procent van de ict'ers voegt mensen toe aan hun netwerk die ze eigenlijk niet kennen. Van de ‘normale' werknemers doet 29 procent dit. Van 35 procent van de ict'ers is de geboortedatum te achterhalen via deze websites en 27 procent heeft zelfs een huisadres ingevoerd.
Bron:Computable
Deze resultaten zijn schokkend maar we staan er niet van te kijken. Het blijkt dat ondanks het hoge kennisniveau van gebruikers over online beveiligingsrisico’s en de verschillende beveiligingsproducten, ze deze kennis toch niet omzetten in preventieve maatregelen. Een onrustbarende 51 procent blijft ondanks deze gevaren en risico’s onverschrokken doorgaan met het downloaden en online delen van bestanden. Internetgebruikers gaan ervan uit dat zij veilig zijn, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Dit geldt ook voor ICT’ers, terwijl zij zich eigenlijk nog bewuster bezig zouden moeten houden met de gevaren. Het is te hopen dat zij wel de kennis hebben over hoe zij op een juiste manier hun computer moeten beveiligen, met zowel antivirus- en antispyware-software. Het belangrijkste is de real-time blocking- en gedragsbeveiliging. Zonder deze beveiliging zijn ook zij absoluut vatbaar voor de nieuwste hardnekkige bedreigingen die verspreid worden via het internet vandaag de dag.
Magida Ezzat, marketing communication manager bij PC Tools