Gelijksheidsdenken manager ondermijnt gezagspositie in het buitenland
4 december 2007 -
De Nederlandse manager is zich onvoldoende bewust van de eigen houding en zijn manier van denken en handelen in het buitenland. De basishouding van de manager is schadelijk voor de concurrentiepositie en de beeldvorming over het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland. Dit stelt Françoise Clijsen, consultant International Management bij het IMC, onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, op Zibb.
Hiërarchie
Clijsen constateert dat de Nederlander vastgeroest zit in zijn eigen gewoonten en gebruiken. Exemplarisch is de manier waarop de Nederlandse manager aankijkt tegen hiërarchische verhoudingen. Het Nederlandse gelijkheidsdenken zorgt ervoor dat managers in het buitenland moeite hebben om zich te positioneren en om autoriteit en gezag uit te stralen. Verstoorde (arbeids)verhoudingen zijn het gevolg.
Buitenland
Belgische, Duitse en Franse werknemers verwachten van de manager dat deze zonder overleg te voeren beslissingen neemt. Openlijke, kritische opmerkingen van ondergeschikten worden niet gewaardeerd.
Volgens Clijsen schiet het Nederlandse onderwijssysteem tekort. "Kinderen wordt alleen de Nederlandse, egalitaire manier van denken en werken aangeleerd. Wil Nederland in de toekomst haar concurrentiepositie veiligstellen dan moeten basisscholen beginnen met het aanleren van interculturele competenties. Vanaf het prille begin moet kinderen duidelijk worden gemaakt dat zij wereldburger zijn en niet alleen Nederlanders."
Bron:Zibb