28 november 2007 -
Werknemers in Nederland maken vaker melding van pesten, geweld en intimidatie op hun werk dan gemiddeld in Europa. Twee derde van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen heeft daar bijvoorbeeld regelmatig mee te maken. Dat staat te lezen in de Arbobalans 2006 die minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer stuurde.
Dienstverlening
Nederland scoort op het gebied van arbeidsomstandigheden over het algemeen gunstig in vergelijking met andere landen in Europa. Werknemers staan relatief weinig bloot aan lichamelijke risico's op het werk. Maar zij hebben wel vaker last van ongewenste omgangsvormen zoals pesten en intimidatie.
Dit komt mogelijk doordat in Nederland veel mensen in de dienstverlening werken en direct in aanraking komen met lastige patiënten, klanten of leerlingen, aldus de balans, die is opgesteld door TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Vooral in de zorg, het onderwijs en de dienstverlening maken werknemers melding van dit ongewenste gedrag.
Letsel en ziekte
Het aantal dodelijke ongevallen op het werk neemt sinds 2001 af en bedroeg in 2005 75. Cijfers over 2006 zijn er nog niet. Ook het aantal ongevallen waarbij mensen letsel oplopen vertoont een dalende lijn. Ouderen en jongeren lopen het meeste risico op letsel. Het (langdurig) verzuim daalt ook. Wel blijft de groep mensen die met psychische klachten arbeidsongeschikt raken, hoog. Werkdruk is vaak de reden voor verzuim door psychische klachten, maar zorgt ook voor verzuim door klachten aan rug, nek, schouders en polsen.
De werkdruk lijkt na een aantal jaren weer iets te stijgen, concluderen de onderzoekers. Vooral in het onderwijs en de zorg ervaren werknemers een hogere werkdruk.
Bron:De Telegraaf
Ik weet dat er in landen een straf staat op pesten.Ik weet ook dat mensen die door klachten door de werkdruk thuis moeten zitten, niet genoeg om zichzelf geven. Ga lekker naar huis en meld je ziek voordat het te ver gaat. Die baas heeft toch mensen nodig, of klaag het werk aan, de vakbond doet echt wel iets , hoop ik. Laten we als werkgever eens wat cooperatiever worden en neem een voorbeeld aan landen waar mensen elkaar echt nodig hebben.
Nederland is een ziek land. als ik de kans heb vertrek ik zo snel als het kan.