23 november 2007 -
Zestien procent van de MKB-bedrijven heeft zijn vacature-eisen onlangs bijgesteld. In de industriële sectoren en overige dienstverlening is dat zelfs 30 tot 40 procent, zo blijkt uit onderzoek van EIM. De meeste concessies worden gedaan op het vlak van ervaring en opleidingsniveau, met de gedachte dat dit tekort door 'training on the job' opgevangen kan worden. Daarnaast gebruiken de groothandel en zakelijke dienstverlening vooral het salaris, de metaalindustrie het type dienstverband, en de zakelijke dienstverlening en bouw de secundaire voorwaarden als instrument om personeel te lokken.
Knelpunten
Knelpunten bij het vervullen van de vacatures zijn het ontbreken van geschikte kandidaten en - als die kandidaten er wel zijn - een tekort aan vakkennis of opleiding. Maar het grootste struikelblok vormt volgens de MKB-ondernemers de houding van de sollicitanten (motivatie, inzet, karakter, mentaliteit).
Harder werken, meer overuren
Bijna 184.000 MKB-ondernemers hadden in het voorjaar van 2007 één of meer vacatures uitstaan. Ruim driekwart hiervan heeft problemen met het vinden van geschikt personeel hiervoor. Vooral voor het zittende personeel ondervindt hiervan de gevolgen: zij moeten volgens de betreffende ondernemers harder werken en meer overuren draaien.
Bron:Accountingweb
''...het grootste struikelblok vormt volgens de MKB-ondernemers de houding van de sollicitanten (motivatie, inzet, karakter, mentaliteit).''
En laten dat nou net eigenschappen zijn die niet door vakinhoudelijke trainingen of training-on-the-job zijn bij te spijkeren. Die vakinhoudelijke kennis komt namelijk echt wel en in de tussentijd doet gezond verstand wonderen (vakinhoud is meestal geen 'rocket science').
Eigenschappen als motivatie, inzet, karakter en mentaliteit worden sterk beinvloed door 'hoe iemand in z'n vel zit (om maar eens jaren tachtig term te gebruiken). En dat is nu eenmaal niet op te lossen met weer een trainingkje planningsvaardigheden, time-management, presentatievaardigheden etc.
De genoemde aspecten zijn wel positief en snel te beinvloeden door coaching-on-the-job. Bij coaching-on-the-job zie en ervaar je als coach hoe het personeelslid opereert/werkt/performt. Dit geeft ter plekke prima input om de man (en gelukkig ook steeds meer vrouwen) te doen inzien waar hij nou mee bezig is, wat er nu precies gebeurt in het werk, de ogen te openen, het gevoel te laten beleven wat er speelt in een groep of afdeling. Kortom, directe feedback via intensieve sessies met de methodiek van Oplossingsgericht Coachen.
Regelmatig werk ik op deze manier met managers/medewerkers van met name overheidsinstellingen, en steeds vaker ook met managers van grote ICT-bedrijven. Met name deze laatste groep kan wel een shotje people-sensitivity gebruiken; zeker in deze overspannen arbeidsmarkt.
En over dat laatste ging bovenstaand artikel met name: hoe krijg en vooral behoud ik medewerkers die passen in het werk dat ze doen, en dan komt de vakinhoud echt wel mee. Mensen kunnen veel meer dan ze denken, ze moeten het wel willen, en coaching is er om de blokkades weg te nemen.
Vriendelijke groet,
Drs. J.J. (Koos) Huygen
Coach, Ordina Consulting
alsmede www.prettigwerk.nl