zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Loonaangifte zorgt voor financiële meevaller

22 november 2007 - De loonaangifte levert eindelijk financieel voordeel op voor zowel werkgevers als werknemers. Eerder werd door de Belastingdienst al bekend gemaakt dat de in 2006 teveel betaalde inkomensafhankelijke bijdrage Zvw in december 2007 wordt terug betaald. Nu is ook bekend geworden dat de in 2006 teveel betaalde premies voor de werknemersverzekeringen in december 2007 terug worden betaald. "Een zeer aangename verrassing voor zowel werkgever als werknemer," aldus salarisspecialist Roel van Winssen van Van Winssen Personeel en Salaris.

Terugbetaling


Voor 1 oktober 2007 moesten veel werkgevers opnieuw hun loonaangifte 2006 indienen vanwege aanhoudende technische problemen bij de Belastingdienst. Met behulp van die gegevens kan de Belastingdienst nu wel de terugbetaling uitrekenen van mogelijk teveel betaalde premies. "Na alle ellende met de loonaangifte is dit eindelijk een positief bericht". Werkgevers worden in de eerste helft van december 2007 door de Belastingdienst geïnformeerd over de hoogte van de teruggave. "Werknemers die in 2006 meerdere werkgevers hadden en meer dan 1,5 keer modaal hebben verdiend leveren hun werkgever een onverwacht financieel voordeel op" aldus Van Winssen. 

Voorbeeld
Stel dat een werknemer bij werkgever A in 2006 50.000 euro heeft verdiend en bij werkgever B 25.000 euro dan kan dat zorgen voor een totale teruggave van circa 3.200 euro aan beide werkgevers. Werkgever A krijgt ongeveer 2/3 van dat bedrag en werkgever B ongeveer 1/3. Vervolgens moet werkgever B in dit voorbeeld nog circa 540 euro terugbetalen aan de werknemer vanwege teveel ingehouden WW-Awf premie. "Dat kan dus een aanzienlijke financiële meevaller worden aan het einde van het jaar" volgens Van Winssen. 

Maximale grondslag
De terugbetaling heeft te maken met de maximale grondslag die voor veel premies geldt. Voor de meeste premies ligt dat maximum in 2006 op 43.848 euro. Als een werknemer in 2006 gelijktijdig meerdere werkgevers heeft gehad én meer heeft verdiend dan 43.848 euro wordt er premie terugbetaald aan de werkgevers. Ook de werknemer heeft daar in veel gevallen financieel voordeel van.
In sommige situaties is er mogelijk in 2006 te weinig premie WW-Awf ingehouden op het loon van de werknemer. In dat geval hoeft de werknemer die premie niet bij te betalen. 

Goed opletten
Werkgevers en werknemers op wie dit van toepassing is zullen in de eerste helft van december 2007 geïnformeerd worden door de Belastingdienst. De terugbetaling aan werkgevers gaat automatisch. "Werknemers moeten er goed op letten dat ze de mogelijk teveel betaalde WW-Awf premie ook daadwerkelijk terug ontvangen van hun werkgever," volgens Van Winssen. "Ik verwacht dat het veel werkgevers niet zal lukken om het in december 2007 al uit te betalen. De Belastingdienst is namelijk erg laat met het verstrekken van de benodigde informatie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meld uw werknemers tijdig bij de Belastingdienst
 Belastingvoordeel leaserijders door fout ministerie
 Meer geld voor iedereen
 WW-premie kan drastisch omlaag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10