21 november 2007 -
De moderne Europese werknemer blijkt een carrièrenomade. Zowel mannen als vrouwen switchen graag en gemakkelijk van baan en peinzen niet over een ´baan voor het leven´. De oorzaak is echter minder vanzelfsprekend: 39 procent antwoordt dat hun werkgever hen onvoldoende steunt om hun potentieel te realiseren. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport 'Dream Job or Career Nightmare?' van OPP.
Hoger salaris De oudere werknemer wisselt minder snel van baan. Toch geeft ook een derde van de veertigers en bijna twintig procent van de vijftigers aan dat ze serieus overwegen om van baan te veranderen. Het is geen verrassing dat de financiële beloning als één van de belangrijkste redenen wordt genoemd om over te stappen. 36 procent geeft aan dat een hoger salaris de drijfveer was om in het verleden van baan te veranderen. Maar het gaat niet alleen om geld. Gebrek aan uitdaging, onvoldoende carrièreperspectief en ontevredenheid zijn veelgenoemde antwoorden.
Grote kostenposten
Bovenstaande uitspraken hebben stevige financiële consequenties voor organisaties. Extra kosten voor het zoeken naar geschikt personeel en dure opleidingskosten zijn aan de orde van de dag. Daarnaast is het verlies van kennis een kostenpost dat niet te begroten is. Dit kan worden vermeden als organisaties meer aandacht besteden aan de ondersteuning en ontwikkeling van haar werknemers. Alhoewel de Nederlandse werknemer meer tevreden is dan zijn collega’s uit Frankrijk, Engeland, Denemarken, Ierland en België, geeft één op de drie ondervraagden aan dat de organisatie niet voorziet in gestructureerde evaluatie en feedback.
Nu en in de toekomst
"Meer bedrijven zouden zich moeten realiseren dat persoonlijke ontwikkeling van werknemers essentieel is voor de groei en de continuïteit van een organisatie", aldus Maria van Boekelen, Country Manager van OPP Nederland. "Als de carrièrenomade inzicht heeft in zijn of haar persoonlijke ambities en behoeften, liggen er voor de organisatie kansen op het gebied van ontwikkeling. Wanneer een werknemer voldoening haalt uit het ´hier en nu´ (denk aan salaris, wijze van waardering en samenwerking) en daarnaast ook nog een aantrekkelijk carrièreperspectief heeft, zal hij of zij voldoening ervaren waardoor het personeelsverloop lager zal zijn".
Interessant. Hier is dus sprake van Employment, in het licht van het gestrande overleg inzake versoepeling van het ontslagrecht extra interessant. Ik denk namelijk dat een argument niet genoemd wordt: (hoog) opgeleide werknemers ontwikkelen zich in toenemende mate tot ondernemers in eigen zaak. Dat betekent o.a. dat de kosten van loopbaanontwikkeling door beide partijen worden gedeeld, om afhankelijkheid van de werkgever te voorkomen. Ik ben benieuwd hoe anderen daarover denken.