zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De hele wereld maakt zich zorgen over zijn pensioen

19 november 2007 - In de hele westerse wereld maken (bijna) gepensioneerden zich steeds grotere zorgen over hun financiële toekomst. Velen weten bovendien niet waar ze terecht kunnen met hun vragen op dat gebied. In plaats van te genieten van hun vrije tijd of te gaan reizen ziet het ernaar uit dat vele ouderen in Europa, de VS en Azië zelfs nauwelijks rond kunnen komen na hun pensionering. Dit blijkt uit het tweede internationale pensioenonderzoek van The Hartford Financial Services Group.

Grote zorgen


Een overweldigende meerderheid van de respondenten maakt zich ten minste een beetje zorgen of ze wel genoeg geld hebben na hun pensionering. De Japanners spannen hierbij de kroon: bijna negen van de tien maken zich zorgen en de helft zelfs extreem veel. Ook de Amerikanen kunnen er wat van: acht van de tien maken zich zorgen over hun pensionering. In Groot Brittannië is dit tweederde. En dat is terecht, aldus cijfers van Aon Consulting waaruit blijkt dat het Britse pensioenstelsel het slechtste van heel Europa is. Britse gepensioneerden ontvangen ongeveer zeventien procent van het gemiddelde inkomen – veel minder dan het Europese gemiddelde van 57 procent. 

Risico’s

Ondanks al deze zorgen, hebben maar weinig mensen actie ondernomen om hun financiële positie na pensionering te verbeteren. Een belangrijke reden daarvoor is een groot gebrek aan vertrouwen. Er zijn maar weinigen die het gevoel hebben dat ze echt grip hebben op hun financiële toekomst, velen weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp en nog meer beschrijven zichzelf als risicomijders. Vooral Aziaten gaan risico’s uit de weg: acht van de tien Zuid Koreanen en zeven van de tien Japanners durven niet goed te beleggen. Dit geldt eveneens voor zes van de tien Britten en vier van de tien Amerikanen. 

Verschillen

Hoewel uit dit onderzoek naar voren komt dat mensen wereldwijd behoorlijk gelijk denken over hun naderende pensionering, zijn er ook verschillen. Britten en Amerikanen vinden het bijvoorbeeld veel belangrijker om genoeg geld te hebben om lekker te leven dan Duitsers, Japanners en Zuid-Koreanen. Het kunnen betalen van gezondheidszorg wordt heel belangrijk gevonden in Zuid-Korea, Duitsland, de VS en Japan, maar veel minder in Groot Brittannië, waar de gezondheidszorg ook beter geregeld is.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers weten zich geen raad met pensioencommunicatie
 Eerder stoppen met werken blijft aantrekkelijk
 Onverwacht pensioen maakt ongelukkig
 Babyboomers willen blijven werken
 Pensioen is een black box voor werknemers
 
 
reacties
 
Paul B.  |   | 
20-11-2007
 | 
08:03 uur
Het is volkomen terecht dat mensen zich zorgen maken over hun pensioen. Laat maar eens uitrekenen wat er betaald wordt op het moment dat je met pensioen gaat. Daar wordt je niet vrolijk van. Als je dan ook nog een pensioenbreuk hebt, zoals ik, dan ligt depressiviteit op de loer. Gelukkig is er wat aan te doen. Ik ben als onafhankelijk ondernemer aan de slag gegaan binnen een MLM concept, waarmee ik een residueel inkomen (royalties) opbouw, waardoor nu in ieder geval mijn probleem opgelost is. Inmmiddels maak ik me geen zorgen meer over wat het pensioen doet, of wat de hypotheekaftrek doet etc. Ik kan het een ieder aanbevelen. Sterker nog, ik kan iedereen die zich trainbaar en ondernemend opstelt leren om precies hetzelfde te doen wat ik doe, met hetzelfde resultaat: financiële onafhankelijkheid. Wie wil weten hoe langs deze weg een pensioenprobleem kan worden opgelost kan mij een mail sturen met contactgegevens , waarop ik dan zal reageren. Paul van den Berg
F Schophuizen  |   | 
25-11-2007
 | 
16:36 uur
Het leven is duur, dat geldt niet alleen voor na pensioenering maar ook daarvoor. Vooral als je kinderen hebt dan kosten die veel, heel veel geld. Een studerend kind bijvoorbeeld kosten al gauw 5000 euro per jaar - afhankelijk van hoeveel steun je geeft natuurlijk. Bij 3 kinderen dus 15000 euro/jaar.

Maar vrees niet, tegen de tijd dat je met pensioen gaat, zijn die kinderen zelfstandig en verdienen hun eigen kost. Die 15000 per jaar is dan toch een leuk ''extraatje'' dat je al een paar jaartjes hebt. Een mooie gelegenheid om wat te sparen, voor ''later''.

Daarnaast raad ik iedereen aan om ongeveer 10 jaar voor zijn pensioen, de (normale) uitgaven geleidelijk terug te brengen naar het niveau van na pensioenering. Bij je pensioen is dan de breuk niet al te groot, en je spaar nog geld om wat extra's te doen ook.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10