Stoelendans leidt tot meer samenspel in managementteam
14 november 2007 -
Het MT zou er goed aan doen om tijdens de vergaderingen regelmatig een zogenaamde stoelendanstechniek toe te passen. Als je met je team wil scoren, moet je je kunnen verplaatsen in de ander. Doe je dit niet dan mis je het doel. Toch gebeurt het niet. Dit stelt Bjørn Aris van trainings- en adviesbureau Return on People.
Willekeurige andere functie
Een nieuwe vergadertechniek biedt volgens hem de oplossing: tijdens een MT-vergadering verplaats je je willekeurig in een andere functie waarmee je de ander beter leert begrijpen. Daarnaast houd je er vanuit je eigen beschouwing vaak vernieuwende ideeën op na. Doordat veel managers tijdens vergaderingen zich niet kwetsbaar op durven te stellen en zeker niet om hulp durven te vragen worden knelpunten vaak verzwegen. Deze methode van kennisdeling legt op een speelse manier bottlenecks bloot en verkleint hiermee de kans op foute beslissingen. De verkregen transparantie zorgt bovendien voor beter samenspel met legio voordelen als: meer loyaliteit, cross-selling, vernieuwende kijk op markten en innovatie. Tot slot werkt het spelelement als krachtig bindmiddel.
Wat moet ik me voorstellen bij: ''tijdens een MT-vergadering verplaats je je willekeurig in een andere functie''. Als ik dat in m'n eentje en in stilte zou doen lijkt me dat niet mogelijk zonder inhoudelijke kennis + actuele info m.b.t. die andere functie. Of ruilen we op vooraf gemaakte afspraak tijdens een vergadering van functie en gaan we, om dat mogelijk te maken, inhoudelijke kennis + actuele info uitwisselen zodat we die andere functie tijdens die vergadering daadwerkelijk kunnen vertegenwoordigen? In het laatste geval kan ik me er iets bij voorstellen maar dan vraag ik me tegelijkertijd af: 'verdienen we de tijd die dat gaat kosten nog wel terug?'