zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Conflict ontslagrecht duurt voort

31 oktober 2007 - Er is nog geen oplossing in zicht voor het conflict tussen minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en de regeringsfracties van PvdA en ChristenUnie over de versoepeling van het ontslagrecht. De CDA-bewindsman liet eind september doorschemeren dat hij nog ongeveer vier weken dacht nodig te hebben om met een wetsvoorstel te komen over een andere opzet van het ontslagrecht. Die termijn is inmiddels verstreken en volgens ingewijden duurt het nog zeker enkele weken voor het kabinet de knoop kan doorhakken. Volgens sommigen zit de zaak zelfs ‘muurvast’.

Ontslagvergoeding


Donner kwam dit voorjaar met een plan om het ontslagrecht te vereenvoudigen. Hij wil de ontslagvergoeding wettelijk vastleggen, waardoor werkgevers niet meer naar de rechter hoeven als ze van een personeelslid af willen. In het regeerakkoord staat dat er 200.000 mensen extra aan de slag moeten komen die nu weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Volgens Donner kan dat alleen als de ontslagprocedures worden vereenvoudigd. 

Ontslagtoets
Maar de PvdA voelt er, net als de vakbeweging, helemaal niets voor de ontslagtoets door de rechter af te schaffen. Volgens de sociaaldemocraten zou dat de ontslagbescherming op onaanvaardbare wijze aantasten. Vanuit de PvdA-fractie is zelfs met een kabinetscrisis gedreigd als het plan van Donner niet van tafel gaat. De ChristenUnie laat zich wat minder scherp uit, maar zit inhoudelijk op dezelfde lijn als de PvdA. 

Open voor argumenten
Donner beloofde na de PvdA-dreigementen nog eens goed naar zijn plan te kijken. Hij zei open te staan voor argumenten van tegenstanders. Sindsdien heeft de minister achter de schermen diverse keren contact gehad met de fractiespecialisten van PvdA en ChristenUnie, maar dat heeft nog niet tot een gewijzigde opstelling geleid. ‘Donner luistert wel, maar hij beweegt niet’, zegt een betrokkene. In het openbaar wordt Donner niet moe te herhalen dat het huidige ontslagrecht verstarrend werkt. Begin oktober vergeleek hij de ontslagbescherming met ‘een afdrijvende en smeltende ijsschots’, tot ergernis van PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar.
Inhoudelijk weet Donner zich gesteund door zijn eigen partij. CDA-fractieleider Pieter van Geel vindt dat tegenstanders ‘een karikatuur’ maken van diens voorstellen, zo zei hij afgelopen dagen tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse Antillen. Maar volgens Van Geel dwingt de ‘politieke realiteit’ tot aanpassing van het plan-Donner. Over hoe dat zou moeten, blijft de CDA-fractievoorzitter vooralsnog vaag. Ook zijn ChristenUnie-collega Arie Slob van de ChristenUnie heeft al eerder een eigen alternatief gepresenteerd, maar wil dat nog niet wil toelichten. PvdA'er Tichelaar wacht het allemaal maar rustig af. ‘Donner is aan zet.’


Bron: De Telegraaf
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vast contract niks meer waard
 Ontslagrecht blijft ongewijzigd
 Soepeler ontslagregels bij hoger inkomen
 Ondernemers vrezen links kabinet
 
 
reacties
 
Annemiek Pie  |   | 
31-10-2007
 | 
09:59 uur
De stelling dat een soepeler ontslagrecht leidt tot meer mensen aan de slag, is in beginsel erg discutabel.

Immers, bedrijven kunnen makkelijker dure krachten ontslaan en deze vervangen door goedkopere krachten. Per saldo blijft het aantal fte's gelijk en dus ook het aantal werkende mensen.

Wie kan mij aan een goede argumentatie helpen die leidt tot 200.000 meer mensen aan de slag ? Want dat zijn er wel een heleboel.

Groeten, Annemiek




Ron  |   | 
31-10-2007
 | 
11:32 uur
Wanneer je het huidige voorstel zoals Donner deze heeft bedacht, samen met het NCW/VNO en zeker niet met de vakverenigingen, goed bekijkt dan zie je dat er uitsluitend voordeel voor de werkgevers in zitten.
Ze besparen een hoop geld, dus wordt het makkelijker mensen te ontslaan.
Werknemers hebben in dit voorstel nog amper de kans om zich tegen het ontslag te verdedigen.
Erger is dat er wordt verteld dat dit goed is voor de werkgelegenheid!
Dan reist me de vraag; voor welke groep geldt dit?
Het is de manier om ouderen op een goedkope wijze kwijt te kunnen raken en we weten nu al dat deze groep nooit meer aan het werk komt.
Was het niet Balkenende die roept dat we langer aan het werk moeten blijven, samen met zijn regeringspartijen?
De regiegroep GrijsWerkt nu SeniorPower geheten, wordt dit jaar opgeheven, want we weten zo langzamerhand wel de boodschap.
In de praktijk is er nog niets veranderd, ouderen lopen in de WW, ondanks hun geweldige vakkennis en komen de bedrijven gewoon niet meer in.
Dus tweeslachtig beleid, maar wat konden we anders van dit kabinet verwachten!
Het zal me heel erg verbazen wanneer Tiggelaar van de PVDA zijn woorden nakomt, want tot op heden hebben we steeds het tegendeel gezien.
Nu al zien we dat we te weinig mensen hebben voor de periode 2011 en erna en verslechtering van het ontslagrecht draagt niet bij tot een goede arbeidsmarkt.
Wel kunnen bedrijven zich nu gaan onderscheiden d.m.v. een echt goed personeelsbeleid, want goede mensen binnen houden wordt het echte probleem in de toekomst!



H Windgassen  |   | 
31-10-2007
 | 
14:35 uur
Het is de ideale manier voor de werkgever om goedkoop van kritische hardwerkende medewerkers af te komen.
Nu heet dit nog onrechtmatig ontslag, wat nu voert tot een bovengemiddelde ontslagvergoeding door de kantonrechter.
Als Donner zijn zin krijgt dan is het simpel een ontslag (rechtmatig of niet, geen verschil).
Ook dit voert niet tot meer arbeidsparticipatie, wel kan het op een ruime arbeidsmarkt leiden tot lagere ''personeels kosten'', oude dure medewerkers ontslaan en vervangen door jongere goedkope krachten. Maar er zullen niet meer deelnemers aan het arbeidsproces komen door deze maatregel.
Als een werkgever nu een medewerker terecht wil ontslaan dan is daar voldoende ruimte voor om dit zonder veel extra kosten te doen.
Dus is er geen basis voor de verandering van het ''ontslagrecht''.

Hans
boy  |   | 
31-10-2007
 | 
19:15 uur
Had meneer Donner eerst verstand van justitie en nú ineens heeft ie verstand van sociale zaken?
Wat wil die opruier? Laat de man maar bidden ''vooraan'' in de kerk dat hij er ongeschonden vanaf mag komen. U ziet: onze lieve heer begint nu al aan zijn refoplannen te trekken, net zolang tot de heer Donner omvalt, hoogmoed komt na de val!
Ad Beer  |   | 
1-11-2007
 | 
09:30 uur
De hele discussie wordt gedomineerd door partijpolitieke dogma's en onjuiste veronderstellingen.
Het is niets meer dan symboolpolitiek en kiezersbedrog wat er (hoop ik) op duidt dat dit kabinet binnenkort in een crisis komt en dan gaat vallen.
Iedere vorm van maatschappelijk belang is uit de discussie verdwenen.
Soepeler ontslagrecht, hebben we het wel nodig? Ik heb daar op www.hrlog.nl een stukje over geschreven en ik denk dat het niet nodig is.
Aan de andere kant kan door soepeler ontslagrecht de situatie voor uitzendkrachten aanmerkelijk verbeteren. Dankzij de flexwet en de huidige ontslag regelgeving wordt veel gebruik gemaakt van flexwerkers omdat daar makkelijk van af te komen is. Die hebben nauwelijks rechtsbescherming, worden, dankzij het fasesysteem, gewoon voor een half jaar de WW ingesmeten als ze dreigen in fase 3 te komen. Juist voor deze groep zou een versoepeling van het ontslagrecht een zegen uit de hemel kunnen zijn, gewoon omdat ze meer rechten krijgen als werknemer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10