30 oktober 2007 -
Workaholics voelen zich angstig en ongemakkelijk wanneer ze niet aan het werk zijn. De workaholic is verslaafd aan ononderbroken activiteit en werkt vaak gewoon om te werken. Dat zegt Diane M. Fassel, die het boek 'Working ourselves to Death' schreef. Het werkverslaafd gedrag is niet te stoppen en gaat gewoon verder, ook wanneer de persoon in kwestie gezondheidsproblemen ondervindt en weet dat de kwaliteit van zijn werk eronder lijdt. Dit meldt Express.be.
Perfectionisten en controlfreaks
Psychotherapeuten twijfelen nog of ze werkverslaving onder eenzelfde noemer als andere verslavingen (alcohol, drugs) willen plaatsen. Wel bevestigen ze dat werkverslaving tot ernstige mentale en fysieke klachten kan leiden. Eén van de problemen is dat mensen die overmatig werken door hun directe omgeving vaak worden geprezen, iets wat niet het geval is met andere verslavingen. Workaholics zijn meestal perfectionisten die tevens controlefreaks zijn. Vaak is de oorzaak van werkverslaving te vinden buiten de werkvloer en tracht de workaholic te ontsnappen aan een slechte privérelatie of wil hij de pijn om een overleden of afwezig familielid 'wegwerken'.
Symptomen
Hard werken is niet hetzelfde als werkverslaving. Mensen die geregeld erg lange uren maken, weten op tijd een break in te bouwen om mentaal en fysisch te recupereren. Symptomen van werkverslaving zijn het negeren van de vraag om aandacht van nabije familieleden of in het geheim werkgerelateerde zaken doen. Werkverslaafden willen niet efficiënt werken, ze zijn meestal gewoon op zoek naar meer werk. Bedrijven die denken dat werkverslaafden het bedrijf ten goede komen, hebben het dus volledig mis.
Bron:The New York Times, Express.be