29 oktober 2007 -
Spyker heeft het gisteren andermaal aan de stok gekregen met beurswaakhond AFM. In een toelichting op een summier kwartaalbericht liet topman Hans Hugenholtz zich ontvallen dat hij verwacht in het vierde kwartaal twintig auto’s te verkopen. Die informatie stond niet in het verzonden persbericht en dus trok de AFM aan de bel.
Orders
Hugenholtz, interim-bestuursvoorzitter van Spyker, zei gistermorgen tot tweemaal toe tegen persbureau Betten dat het de planning is in het lopende kwartaal ’zeker’ twintig wagens aan de man te brengen. Over het aantal ontvangen orders wilde hij evenwel niets loslaten. In het derde kwartaal werden zeven luxe auto’s gemaakt en eveneens zeven bolides verkocht.
Indicatief
Nadat het nieuws over de twintig auto’s de wereld in was gebracht, nam de AFM contact op met Spyker. Dit resulteerde uiteindelijk gistermiddag in een tweede persbericht van Spyker. Daarin doet de bolidebouwer het getal van twintig auto’s af als ’indicatief’. Volgens Spyker hangt het daadwerkelijke verkoopcijfer af van het succes van de herfinancieringsoperatie.
Investeerders Spyker is namelijk nog altijd bezig investeerders aan te trekken om, na de verkoop van de Formule 1-tak, een gedegen doorstart te kunnen maken met de overgebleven fabriek die luxe auto’s voor op de weg produceert. Daarbij worden ’verschillende mogelijkheden’ afgewogen. Tot deze operatie is afgerond, wil het bestuur geen verwachtingen afgeven over 2007.
Dealers
Verder werd gisteren duidelijk dat Spyker bezig is om met vijf nieuwe dealers wereldwijd contracten af te sluiten. Daarbij zou het bedrijf auto’s kunnen gaan verkopen in een nieuw, niet nader genoemd continent. Critici stellen dat Spyker ook veel overeenkomsten met dealers is kwijtgeraakt, maar volgens een woordvoerder is het aantal per saldo ’ongeveer gelijk’ gebleven. De auto-activiteiten van Spyker zullen in het tweede halfjaar operationeel verlieslatend zijn, zoveel is duidelijk. In deze update werden geen specifieke operationele cijfers verstrekt.
Michiel Mol Spyker overweegt eveneens tot het doen van aangifte tegen voormalig bestuurder Michiel Mol, die twee weken geleden in een interview met deze krant een boekje open deed over zijn tijd bij de autofabriek. Mol suggereerde misstanden in de boekhouding en noemde het lopende onderzoek van de AFM naar de jaarcijfers 2006 ’het topje van de ijsberg’. Volgens een bron bij Spyker onderzoeken advocaten momenteel de mogelijkheid tot aangifte tegen hem. Bestuurders van ondernemingen hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht. De maximale gevangenisstraf bij overtreding is zes maanden.
Bron:DFT.nl