Bedrijven zien beste kandidaat snel weer vertrekken
25 oktober 2007 -
Organisaties die kiezen voor de beste kandidaat bij het opvullen van een vacature, merken dat ze vaak binnen twee jaar opnieuw kunnen werven voor dezelfde functie. Want jonge, dynamische, academisch geschoolde kandidaten zijn meestal snel weer vertrokken. Daarover bericht Personeelsnet.
Veel geld
Het is daarom verstandiger om een kandidaat te selecteren die 'gewoon' aan de functie-eisen voldoet. Dat staat in het boek RecruitmentKengetallen dat donderdag 25 oktober wordt gepresenteerd tijdens het congres RecruitervanhetJaar. Volgens co-auteur Jelle Dijkstra blijkt uit kengetallen dat 16 procent van de kwalitatief beste kandidaten binnen één jaar alweer is vertrokken. Bij sommige bedrijven ligt dat percentage zelfs op 30 tot 40 procent. Op lange termijn kost dat ondernemingen in Nederland erg veel geld, stelt Dijkstra.
Anders werven en selecteren
Daarom pleit hij voor een andere manier van werven en selecteren. Daarbij moeten bedrijven niet eindeloos doorgaan met het werven voor moeilijk opvulbare vacatures. Beter is het om te bekijken of het werk kan worden herverdeeld. Ook loont het de moeite om te bezien of er intern iemand is die met behulp van een coach de taken over kan nemen. Bijkomend voordeel is dat zo bestaande werknemers nieuwe kansen krijgen. Verder is het afbreukrisico dat iemand snel weer vertrekt, ook veel kleiner.
Boek Het boek Recruitment Kengetallen is geschreven door Hans Hoekstra van onderzoeksbureau Intelligence Group en Jelle Dijkstra, expert op het gebied van recruitment en het gebruik van ken- en stuurgetallen. Het onderzoek is mede uitgevoerd in opdracht van HR-bureau Compagnon.
Bron:Personeelsnet
Vaak ligt het vertek niet aan de goede kandidaat. Hij of zij wil juist haar capaciteiten en kwaliteiten optimaal gebruiken. Dus wij stellen dat het niet aan de selectie procedure ligt. Alle werknemers binnen een bedrijf hebben inspiratie en stimulatie nodig om met plezier en succesvol te werken.
heer Harold Plooijer
|
|
29
-
10
-
2007
|
19
:
43
uur
Gerekend vanuit de uitersten - 16 tot 40 procent - is dat dus nog altijd minder dan de helft. Ik kan dit niet echt dramatisch vinden. Men kan zich ook eens afvragen hoeveel kansen men voorbij laat gaan door te kiezen voor middelmatigheid ...