Tweede Kamer: bevries aandelenpakket topman bij overname
19 oktober 2007 -
De Tweede Kamer wil de waarde van aandelen- en optiepakketten van topmannen bevriezen zodra een overnamestrijd rond hun onderneming ontbrandt. Op die manier moet worden voorkomen dat bestuurders zich in een overnameproces laten beïnvloeden door eigen financiële belangen.
Tang
Een voorstel hiervoor van PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang kan rekenen op steun van CDA en VVD. Ook minister Wouter Bos van Financiën staat niet onwelwillend tegenover het idee. Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat over de naar schatting 26 miljoen euro die Rijkman Groenink meekrijgt bij zijn vertrek als topman van de recent verkochte bank ABN Amro.
Beloning
De voltallige Tweede Kamer sprak haar onbegrip uit over de beloning van Groenink, hoewel het CDA zich niet wilde uitlaten over dit specifieke geval. "Ik vind het niet uit te leggen dat werknemers moeten vrezen voor hun baan, terwijl de top miljoenen meekrijgt", zei VVD-Tweede Kamerlid Frans Weekers. De financieel woordvoerders van onder meer PvdA en GroenLinks kozen scherper bewoordingen. PvdA’er Tang sprak van "falende egotrippende bestuurders en passieve commissarissen".
Cocktail
Bos toonde begrip voor de onvrede, die volgens hem voortkomt uit een cocktail van absurd hoge bedragen, het verlies van banen en gemengde gevoelens over de prestaties van bestuurders. Hij berispte evenwel de fracties die openlijk de integriteit van Groenink in twijfel trekken, omdat de topman persoonlijk financieel gewin zou hebben laten meespelen bij de overname van ABN Amro. "Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de integriteit", zei ook de woordvoerder van Groenink na afloop van het debat.
Perverse prikkels
De 26 miljoen euro waar de Kamer over sprak, bestaat uit opties en aandelen die Groenink in het verleden heeft verworven. De topman moet die verzilveren omdat de bank wordt verkocht en van de beurs verdwijnt. Groenink zal daarnaast een vertrekpremie krijgen, waarvan de hoogte nog niet is vastgesteld.
Minister Bos herhaalde tijdens het debat de plannen waar hij naar kijkt om exorbitante beloningen tegen te gaan, waaronder een maximum voor overnamepremies en de aanpak van "perverse prikkels" voor bestuurders.
Bron:Accountingweb
Het heeft er alle schijn van dat deze regering er op uit is om alle hoofdkantoren van grote ondernemingen het land uit te jagen. Ook zal al het management potentieel elders in de wereld business asiel gaan zoeken.
Het grote voordeel voor de regering is wel dat hun eigen incompetentie dan niet meer zo opvalt. Dat het land hierdoor economisch naar de knoppen gaat schijnt niet zo goed door te dringen in de wereldvreemde koppies van Balkenende en Bos.
Laat ze maar snel oprotten voordat er nog grotere puinhopen worden aangericht dan onder Kok.
Zoals ik het voorstel lees blijft het belonen in elke hoogte mogelijk alleen de vrieskou treedt in en dan mag er niet meegedeeld worden in de bonus op de aandelenkoers! Zoiets kan alleen de politiek bedenken. Wie wint hier nu iets mee? De topman krijgt een soort financiële straf en de medewerkers toch zeker niets! Zo lijkt het alsof de koper of degene die in ieder geval het geld op tafel moet leggen een spaarbouns krijgt. Is het echt zo dat zodra je de politiek ingaat dat je dan totaal anders gaat functioneren, denken, je voelen en gedragen? Net zo bekrompen als de Balkenende norm.